'Voze Maybach i jahte, a radnici trpe'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 07.05.2008. u 08:00

ZAGREB - Premijeru Sanaderu, kako se čini, nije dobro ‘sjeo’ vrlo tvrd stav poslodavaca u pregovorima o minimalnoj plaći.

Slabljenje kune vodi u siromaštvo

Nakon što su u svom prijedlogu kako regulirati minimalac tražili i istodobno povećanje neoporezivog dijela dohotka ili vezivanje pregovora o plaći uz smanjenje doprinosa, a svoje zahtjeve za smanjenjem porezne presije predsjedniku Vlade ponovno ‘servirali’ na skupu posvećenom konkurentnosti gospodarstva, Sanader je mnogo čvršće nego inače kazao što ga smeta kod poslodavaca.

Propuštaju prilike

Na dijelu sastanka koji je bio otvoren za javnost prigovorio im je da ne koriste prilike koje im otvara politika, nego radije sjede u svojim uredima, ukorio ih je i zbog prevelikog postora rada na crno te zapošljavanja na određeno, a iza zatvorenih vrata bio je i puno otvoreniji.

Tako im je, kažu sudionici sastanka, vrlo jasno dao do znanja da se mijenjaju vremena te da moraju shvatiti kako u stjecanju profita mora postojati i jasno izražena socijalna komponenta, odnosno da dio profita mora završiti i u rukama radnika. Kao ilustraciju kako se ne bi smjelo ponašati spomenuo je i kupnju Maybacha i jahti, aludirajući na dosadašnje primjere socijalne neosjetljivosti koje je iskazivao i poduzetnik Željko Kerum.

‘Nema sukoba’

Unatoč očiglednom iskrenju, odnos između poslodavaca i Vlade ipak se, tvrde sudionici sastanka, ne treba smatrati suprotstavljenim.

- Nema sukoba i nema svađe među nama - kaže predsjednik HUP-a Damir Kuštrak. 

Moguć i kompromis
Naši drugi sugovornici su netipičnu komunikaciju između Vlade i poslodavaca ipak skloniji pripisati pritisku zbog isteka rokova za dogovor o minimalcu. U takvom duhu danas bi se razgovori trebali nastaviti u Ministarstvu financija, gdje će s poslodavcima i sindikatima razgovarati jak sastav Vlade. Ne uspiju li nagovoriti da se dogovore, Vlada će izaći sa svojim prijedlogom koji će, kako se čuje, biti kompromis.


Ako je istina da premijer Sanader zamjera poslodavcima skupe jahte i automobile, dok im uposlenici grcaju u neimaštini, onda je svaka dosjetka posve izlišna. Nema dosjetke koja bi mogla biti smješnija od grdnje pripisane premijeru. Ako i postoji građanin koji ne vidi koja je ura - je li tko vidio Sanadera da mu nudi jedan od svojih satova?

Podsjetimo: on je predsjednik Vlade i stranački šef disciplinirane saborske većine.

Kojim to fiskalnim mehanizmima stimulira poslodavca da ulaže u plaće uposlenika, a time i u domaću potrošnju, a ne u objekte luksuza koje nužno kupuju na stranom tržištu, na uštrb domaće bilance?

Kojim fiskalnim i zakonskim mehanizmima potiče domaću proizvodnju za izvoz, a time i prostor za zaradu uposlenika, a ne pretežno uvoz i zaradu trgovaca?

Kakve minimalce i po kojim uvjetima jamče zakoni koje donosi?

Je li se ikad postidio nekažnjene pljačke mirovinskog fonda koja je mirovine svela ispod 40 posto ionako bijedne plaće, ispod razine dostojanstva osobe?
Komentar Inoslava Beškera - Nevina u ludnici

Mirela Klanac

Izdvajamo