Vrtićka djeca na bini sa Sanaderom u 20 h

BENKOVAC - Stotinjak vrtićke djece u subotu je navečer dovedeno na stranački skup HDZ-a u Benkovcu koji je trajao od 18 do 20.30 sati. Dječja pravobraniteljica Mila Jelavić najavila je da će njezin ured preispitati taj slučaj.



- Načelno, naš je stav da se djeca ne smiju instrumentalizirati u političke svrhe jer ona su izvan i iznad politike. Procijenimo li da je potrebno, uslijedit će naša reakcija - rekla je Mila Jelavić.



HDZ je u subotu navečer u Benkovcu obilježio 17. godišnjicu stranke. Na skupu je bilo oko dvije tisuće ljudi, među njima i stotinjak mališana. Veći dio vremena djeca su stajala, a manja djeca su se valjala po podu, sve dok ih Sanader nije pozvao na pozornicu jer su, kako je rekao, bili tako dobri i strpljivi. Djeca su mirno odslušala Sanaderov govor, a na kraju su svi zajedno uz Miroslava Škoru i klapu Intrada otpjevali HDZ-ovu himnu "Bože, čuvaj Hrvatsku".



Načelno, naš je stav da se djeca ne smiju

instrumentalizirati u političke svrhe jer su ona izvan i iznad politike. Uslijedit će naša reakcija
 

Ratko Maček, glasnogovornik Vlade i HDZ-a, potvrdio je da su djeca bila na stranačkom skupu, no njih su, tvrdi Maček, doveli roditelji. Pojašnjava da je prije skupa Sanader položio kamen temeljac za gradnju novoga vrtića u koji Vlada ulaže 10 milijuna kuna. Na toj su svečanosti nastupala i djeca, pa pretpostavlja da ih roditelji nisu stigli odvesti kući prije stranačkoga skupa. Tvrdi i kako Sanader djecu nije pozvao da dođu na pozornicu.



- Kada su uzvanici koji su sjedili u prvom redu došli na binu, premijer je djecu koja su stajala sa strane pozvao da sjednu na njihova mjesta. No, djeca su ga krivo shvatila i došla su na pozornicu - objasnio je Maček razloge zašto su djeca Sanaderu dok je držao govor služila kao kulisa.



Bivša ministrica Ljilja Vokić kaže kako roditelj ima pravo dovesti dijete kamo god želi jer je on za njega odgovoran.



- Sve je ostalo, slažem se, nedopustivo - kaže Vokić.



Ljubica Matijević-Vrsaljko, odvjetnica i bivša dječja pravobraniteljica, smatra kako je krajnje vrijeme da se u Hrvatskoj donese kodeks etičkog ponašanja političara, što pokazuje i ovaj slučaj.



- Ovakvo je ponašanje za svaku osudu. Vani niti jednom ozbiljnom političaru tako nešto ne bi palo na pamet jer je to ispod svake razine. Nema veze to jesu li ih na skup doveli njihovi roditelji ili ne. Djeca nemaju što raditi na političkom skupu - ocijenila je Matijević-Vrsaljko.



Sociologinja Mirjana Krizmanić smatra, pak, da se djeci nije dogodilo ništa loše, a i sama su profitirala jer će dobiti novi vrtić.



- Političari stalno hodaju okolo i gledaju što će dobiti za sebe. Njih djeca puno ne zanimaju. To je naš životni realitet - rekla je Krizmanić.







Bugi, kćeri glumice Vitomire Lončar, Državni inspektorat svojedobno je zabranio da nastupa u večernjim predstavama jer Zakon o radu djeci zabranjuje svaki rad između 20 sati navečer i 6 ujutro. Pomogle nisu ni tvrdnje da dijete radi volonterski. Buga je na kraju dobila dozvolu, ali samo za nastupe do 20 sati navečer. (I. K. B.)





Crveni medo za prvašiće



Prošle godine saborski zastupnik SDP-a Davorko Vidović sisačkim je prvašićima podijelio slikovnice u kojima ih crveni medo vodi kroz prve školske dane. Ravnateljica OŠ 22. lipnja Verica Bašić u pozdravnom je govoru roditeljima prvašića spomenula i pozdravila zastupnika Vidovića. Na to je pak odmah reagirao HSP koji je Vidovićevo dijeljenje slikovnica prozvao političkim incidentom koji nema veze s obrazovanjem. (K. D.)



Koristio djecu za kampanju



Posljednji u nizu posjeta Ante Đapića obrazovnim ustanovama bio je posjet OŠ Dobriše Cesarića prije dva mjeseca, koji je iskorišten i za snimanje materijala za potrebe Đapićeve kampanje za iduće parlamentarne izbore. Đapić je pritom, odgovarajući na pitanja novinarske sekcije, govorio o svojim školskim iskustvima, a svojim neposrednim pristupom djeci ostavio je lijep dojam. (N. Pa.)

Slučajevi s djecom

Nema glume nakon 20 sati



Ivana Kalogjera-Brkić i Dijana Mijatović
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:58