Wikipedia bolja nego klasična enciklopedija

BERLIN - Stranice internetske enciklopedije Wikipedia na njemačkom jeziku, koja je bila metom kritika, zapravo su vjerodostojnije od online izdanja uglednijih njemačkih enciklopedija, piše danas časopis Stern.



Tjednik, koji naslovnicu posvećuje tom pitanju, zatražio je od privatne institucije, specijalizirane za "istraživanje znanstvenih informacija", da prouči 50 nasumce odabranih članaka između 673.000 članaka koliko ima Wikipedija na njemačkom jeziku.



Institucija je te članke usporedila s 50 članaka online izdanja enciklopedije Brockhaus. Pristup Wikipediji je besplatan, a pristup Brockhausu plaća se. "Iznenađujuće, Wikipedija je pobijedila na testu, čak i u rubrici 'točnosti'", ističe magazin Stern.



Wikipedija je višejezični neprofitni projekt, koji odbija financirati se prihodima od oglašavanja i temelji se na prilozima surfera koji su pozvani stalno obogaćivati i stalno korigirati članke.



Uspjeh Wikipedije ne opada otkako je enciklopedija pokrenuta 2001. Vodstvo Wikipedije ističe "da ne jamči za točnost sadržaja", jer je "po svojoj prirodi Wikipedija stalan poziv na očuvanje kritičkog duha, na raznolikost i križanje izvora". Nakon engleskog izdanja (2,1 milijun članaka), njemačko je drugo po redu sa 673.000, a slijedi ga francusko s 590.000. (H)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:30