Za 100 kuna vrlo dobar pjenušac, a za 300 briljantan šampanjac

Jedna od većih mistifikacija o svijetu vina jest da su šampanjci posebno skupi. Šampanjci, naravno, imaju svoju cijenu, koja nije mala, ali šampanjaci baš nikada, čak ni kada je riječ o Krugu, Salonu ili Perignon Roseu, ne spadaju među najskuplja vina na svijetu. 


Nikada ni jedan šampanjac nije doživio početnu cijenu Romanee Contija (kultno burgundsko crno vino), niti će ikada doživjeti aukcijsku cijenu Chateau Petrusa, Le Pina ili Lafitea. Isti omjeri, s puno manjim brojkama, vrijede i za pjenušce. 


Bez ikakve dvojbe, najbolji hrvatski pjenušac, Peršurićev Misal, upola je jeftiniji od bar desetak plavaca, kao i nekih naših bijelih vina. Standardno prihvatljiva, iako za mene preslatka radgonska Zlata penina neusporedivo je jeftinija od Movijinih, Batićevih ili Čotarovih vina. 


I Bjana, vjerojatno najbolji slovenski pjenušac dostupan u Hrvatskoj, košta znatno manje od Simčičeve Reserve linije. Sve to znači da pjenušci, pa i šampanjci, dakle prirodno najtraženija vina u blagdansko vrijeme, nisu nedostupna širem krugu potrošača. 


Umjesto standardne recenzije vina, u današnjoj ćemo kolumni izdvojiti dvadesetak šampanjaca i pjenušaca koje preporučujemo za Božić i Novu godinu. Svako od ovih vina pruža   zadovoljstvo, i svako posjeduje originalnost i određenu razinu kvalitete.


• Non vintage šampanjci


Većina šampanjaca proizvodi se bez oznake berbe, jer je riječ o vinima nastalim miješanjem raznih berbi, koja iskazuju konzistentni stil pojedinog proizvođača.


1. Krug, Grande Cuvee, 9/10, oko 1300 kuna


Krugov Grande Cuvee najskuplji je i najbolji non vintage. No, riječ je o ekscentrično ambicioznom vinu, koje je za većinu kupaca ne samo posve nedostupno nego i nepitko. Krug se svojim bogatstvom okusa i kombinacijom težine tijela i visokih kiselina razlikuje od većine drugih šampanjaca.


2. Bollinger, Special Cuvee, 8,5/10, oko 400 kuna


Bollinger je u stilu donekle sličan Krugu, samo s bitno većim postotkom pinot noira (šampanjci se, podsjetimo, proizvode od samo tri vrste grožđa: pinot noir, pinot meunier i chardonnay). Ako, dakle, volite tvrde šampanjce s visokim kiselinama, Bollinger SC je idealan izbor.


3. Roederer Brut Premier, 8,5/10,  oko 350 kuna


Roederer Brut Premier hedonistički je, bogati, easy drinking šampanjac, koji puni usta (a ne skuplja ih, za razliku od Bollingera i Kruga) i koji odlično ide uz hranu. Nisam još sreo nikoga kome se Brut Premier nije sviđao.


4. Deutz Classic Brut, 8,5/10, 300 do 350 kuna


Deutz Classic briljantno je, raskošno, veliko, ali istodobno vrlo, vrlo pitko vino šampanjerije William Deutz koja je prije desetak godina postala dio Roederera. Deutz je jedan od meni definitivno najdražih non vintage šampanjaca.


5. Gosset Grande Reserve, 8,5/10, oko 300 kuna


Gosset Grande Reserve još je jedan od mojih dugogodišnjih non vintage favorita. Riječ je o ozbiljnom, ne osobito komercijalnom šampanjcu, s naglašenim autolitičkim osobinama (autolitičke značajke, poput mirisa kvasca i peciva, nastaju tijekom druge fermentacije šampanjca, koja se odvija u boci).


6. Veuve Cliquot Ponsardin, Yellow Label, 8/10, između 300 i 400 kuna


Žuta etiketa goleme i iznimno značajne tvrtke Veuve Cliqout sadrži jedan od čvršćih i težih non vintagea, ali bez kiseline i  blage oksidativnosti karakteristične za Bollinger. Veuve Cliqout Yellow Label među   najprisutnijim je šampanjcima na našem tržištu. Toči se u većini zagrebačkih restorana.


7. Canard-Duchene, 7,5/10, 180 kuna


Canard-Duchene danas je, zapravo, druga etiketa Veuve Cliqouta, sasvim različita u stilu. Canard-Duchene je nježan šampanjac slabog tijela, ali dobre svježine, te predstavlja fenomenalnu vrijednost za novac. Jeftiniji je od gotovo svih vodećih hrvatskih plavaca. Po ovoj se cijeni može kupiti u zagrebačkoj vinoteci Vrutak.


• Vintage šampanjci


Riječ je o šampanjcima s oznakom godine berbe; u Champagni se berbe ne deklariraju svake godine, a trenutno se na tržištu nalaze izvrsna '95., fenomenalna '96. te znatno manje impresivne '97. i '98.


1. Dom Perignon Rose 1995. 10/10, između 3500 i 4000 kuna


Naravno da je ova cijena apsolutno ekscentrična, ali riječ je o jednom od najboljih vina koje sam ikada probao.


2. Bollinger Grande Annee 1997. 10/10, oko 800 kuna


Veličanstven, ultrabogat, težak konoserski šampanjac s golemom lepezom mirisa i aftertasteom duljim od minute, i to iz gotovo prosječne berbe. Još jedan tvrdi dokaz zašto je Bollinger, uz Krug, najsuperiornija šampanjska kuća na svijetu kada govorimo o potrazi za izvrnošću.


3. Dom Perignon 1996. 10/10,  između 1000 i 1400 kuna


Netipičan, agresivan, gotovo egzotičan Perignon, koji se još može kupiti u mnogim našim trgovinama i koji je definitivno superioran nedavno promoviranoj 1998.


4. Amor de Deutz, 1998. 9,5/10, oko 1500 kuna


Riječ je o blanc de blancs vinu kuće Deutz (znači da je proizvedeno samo od chardonnaya), koje me mješavinom kremastosti i citrusa oborilo kad sam ga prvi put kušao. Kao da pijete najsavršeniji souffle od limuna koji možete zamisliti. U stranim ga magazinima nazivaju i idealnim ženskim šampanjcem.


5. Taittinger, Comtes de Champagne, 1995,9,5/10, oko 1000 kuna


Klasično, savršeno elegantno vino, koje je britanski Decanter proglasio aposlutnim svjetskim prvakom u kategoriji šampanjaca za 2005. godinu.


6. Salon 1995. 9,5, 3000 kuna


Salon je neobičan proizvod, koji nastaje tri ili četiri puta u svakih deset godina, koji se vinificira isključivo od chardonnaya, proizvodi se u razmjerno malim količinama i može se pohvaliti vjernim kultom fanatika. Načelno, najpitkiji je u ranim dvadesetim godinama. Probao sam nekoliko fenomenalnih, ali i jednu posve lošu buteljku s početka osamdesetih.


• Pjenušci


To su pjenušava vina koja se proizvode izvan francuske regije Champagne. Svi bolji pjenušci proizvode se, međutim, šampanjskom metodom (to znači da se druga fermentacija odvija u boci), što je uvijek naznačeno na etiketi vina. Kako bi se izbjegla zakonski zabranjena riječ šampanjska, najčešće se koristi termin tradicionalna metoda.


1. Bouvet Tresor Brut, 8/10, oko 130 kuna


Izvrsni pjenušac iz doline Loire, za mene dojmljiviji od brojnih non vintage šampanjaca.


2. Freixenet Reserva Real,   7-7,5/10, oko 130 kuna


Elegantni španjolski pjenušac proizveden u čast kralja Juana Carlosa, koji sjajno funkcionira kao aperitiv.


3. Misal Millenium Brut, 7-7,5/10, oko 100 kuna


Jedini vrhunski hrvatski pjenušac. Istarski enolog Đordano Peršurić napravio je vino ozbiljnog internacionalnog ranga.


4. Bjana, 7/10, oko 100 kuna


Karakterni, pomalo agresivni pjenušac iz Goriških brda, koji se podjednako lako pije i kao aperitiv, i uz školjke i uz ribe, a osobito uz sirovu tunu.


5. Freixenet Cordon Negro, 6-6,5 /10, oko 60 kuna


Jedan od zasluženo najprodavanijih pjenušaca na svijetu: nevjerojatno je da Freixenet već desetljećima održava tako kristalno čist okus u ovom, razmjerno jeftinom vinu.


6. Zlata penina, između 50 i 60 kuna


Zlata penina, svojedobno jako popularna u Zagrebu, danas nije tek sentimentalna uspomena na vremena kada nismo imali bogatiji izbor nego i dalje, iako definitivno preslatka, pokazuje znakove elegancije i klase.


Davor Butković
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:26