Za grešku nije kriv Obama nego sudac

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 21.01.2009. u 19:17

ZAGREB - Novi američki predsjednik Barack Obama nije pogrešno izrekao predsjedničku prisegu zbog treme kakva obično muči mladoženje, nego zato što mu je predsjednik Vrhovnog suda John Roberts pogrešno pročitao tekst, pišu američki mediji.

Neće pamtiti ništa osim kritike Busha


Američki ustav zahtijeva da predsjednik točno ponovi tekst zakletve, a Washington Post tvrdi da je Obama, po obrazovanju pravnik, bio spreman ponoviti ih. No, Roberts, koji je prvi put vodio predsjedničku prisegu, zamijenio je redoslijed riječi, što je Obama navodno primijetio.

Je li prisega bila ustavna?


Kada je došao do fraze “da ću vjerno izvršavati dužnost predsjednika Sjedinjenih Država”, Roberts je prvo ispustio riječ “vjerno”, ali ju je potom ubacio nakon “predsjednika Sjedinjenih Država”. Obama je zastao, Roberts je ponovio cijelu frazu, ali je ovaj put ispustio riječ “izvršavati”. Obama je potom ponovio frazu onako kako ju je Roberts rekao prvi put, dakle - pogrešno.Sam Obama kasnije je za ABC News rekao da su i on i Roberts “imali puno stvari koje su nam se motale po glavi”.

- On mi je zapravo tamo pomogao s nekoliko ‘strofa’. Sve u svemu, mislim da je prošlo relativno glatko i vrlo sam mu zahvalan - rekao je Obama. 

No, stručnjaci sada kažu kako je moguće da Obama zapravo nije prisegnuo za predsjednika. Kako piše Washington Post, eksperti za ustavno pravo kažu kako se Obamini pristaše ne trebaju brinuti da njegov ulazak u Bijelu kuću nije legitiman, ali da ne bi bilo zgoreg da Obama ponovi prisegu, ako ni zbog čega drugog, zbog toga kako se ne bi iduće četiri godine suočavao s optužbama da nije postao predsjednik na ustavan način.

Privatna ceremonija


Bivši pravni savjetnik u vrijeme Ronalda Reagana, Charles Cooper, kaže da pogrešnu predsjedničku prisegu treba popraviti i da ga ne bi čudilo ako je to već napravljeno daleko od očiju javnosti.

Stručnjaci također upozoravaju da su već dva američka predsjednika - Calvin Coolidge i Chester Arthur - bila prisiljena ponoviti prisegu na privatnoj ceremoniji zbog sličnih problema.

Nikolina Šajn

Izdvajamo