'Za Peratovića je kriva policija'

ZAGREB - Zadržavanje slobodnog novinara Željka Peratovića u policiji zbog odavanja državne tajne neviđeni je skandal i gaf, jedinstven je stav svih nadležnih institucija. No, počeo je pravi rat oko toga tko bi za to trebao snositi odgovornost - policija ili Državno odvjetništvo.



Prvo se Ministarstvo unutarnjih poslova obratilo priopćenjem u kojem je zapravo optužilo Državno odvjetništvo jer je zagrebačka policija radila isključivo po njegovu nalogu. Oni tako navode kako su "po zahtjevu Državnog odvjetništva" provodili policijske izvide i obradu nad Željkom Peratovićem. Temeljem naloga suda, pak, provodili su istražne radnje nad Peratovićem i obavijesni razgovor. Također, Državnom odvjetništvu će dostaviti rezultate istrage te će upravo Državno odvjetništvo odlučiti što će dalje i hoće li kazneno goniti Peratovića. MUP ističe da je policija u potpunosti za izražavanje mišljenja, neovisnost medija, raspačavanje informacija i slično.



MUP na kraju poručuje kako očekuje da će mjerodavne institucije ubuduće unutarnja pitanja curenja informacija rješavati u svojim sustavima bez posredovanja policije.



Ovakvo priopćenje izazvalo je oštru, iako neslužbenu, reakciju u Glavnom državnom odvjetništvu, u kojem nam neslužbeno tvrde da je cijela ova opasna epizoda oko policijskog zadržavanja slobodnog novinara rezultat običnoga gafa, i to na najnižoj policijskoj razini, koja nije ni slutila moguće posljedice.



Objašnjavaju da je još 2005. SOA dostavila DORH-u obavijest kako cure informacije o "predmetu Adria", odnosno o operaciji uhićenja Gotovine, te zatražila istragu o tome ima li tu elemenata kaznenoga djela. Cilj istrage nisu bili novinari koji objavljuju državne tajne, kažu u Odvjetništvu, već izvori iz kojih te informacije cure.



Cilj istrage nisu bili novinari koji objavljuju tajne, već izvori iz kojih te informacije cure. Odluku o zadržavanju Peratovića donio je policajac u postaji, tvrdi Odvjetništvo
A stav MUP-a da bi "institucije to trebale istražiti bez posredovanja policije", objašnjavaju u DORH-u, bilo bi teško kršenje zakona kad se radi o SOA-i, i ovo je, tvrde, zapravo prvi put da je tajna služba zatražila službenim i regularnim putem da se istraži neko djelo.



Nakon zaprimanja takvog zahtjeva, zagrebačko Županijsko odvjetništvo dostavilo je zagrebačkoj policiji zahtjev za provođenje izvida. Prije mjesec dana iz SOA-e je u Državno odvjetništvo opet stigla obavijest da cure informacije i državne tajne.



Policija je krenula u izvide i zatražila od Županijskoga suda dozvolu za pretragu stana i računala novinara Željka Peratovića, koji je na svom blogu objavljivao sporne informacije. Obavili su pretragu i pozvali Peratovića na obavijesni razgovor.



Budući da razgovor nije bio gotov do 20 sati, kako to predviđa zakon, policajac je na svoju ruku, uvjeravaju nas u DORH-u, odlučio do jutra zadržati Peratovića.



- I jedna takva nepromišljenost pojedinca na kraju naraste do ovakvih dimenzija, političkih urota, komplota i predizbornih smještanja - ustvrdili su u DORH-u. A sve to, tvrde, za ništa. Policija bi DORH-u danas trebala dostaviti posebno izvješće o istrazi nad Peratovićem, u kojem, uvjereni su u tužiteljstvu, nema ničega.



- Ono zbog čega je sve pokrenuto - od koga su curile informacije - nije otkriveno, a ne pada nam na pamet goniti Peratovića - kaže naš izvor.



Ni ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin ni glavni državni odvjetnik Mladen Bajić jučer nisu bili dostupni za razgovor.







Kristina Turčin
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:06