Za pet dolara kupila sliku koja bi mogla vrijediti 50 milijuna

LONDON - Britanski list The Times piše o velikoj raspravi koja se vodi u umjetničkom svijetu nakon što je otkriveno da je slika koju je jedna američka vozačica kamiona iz šale kupila u jednom dućanu s rabljenom robom za pet dolara možda originalno djelo Jacksona Pollocka čija je slika nedavno postala najskupljim komadom umjetnosti: slika pod imenom "No 5 1948" prošloga je mjeseca, naime, prodana za 140 milijuna dolara.

Ako se pokaže originalnom, slika koju je Teri Horton kupila 1991.godine spustivši cijenu sa sedam na pet dolara sada bi



mogla vrijediti između 40 i 50 milijuna dolara. Danas 74-godišnja Teri iz Newport Beacha u Californiji nikada nije čula za Pollocka, koji je poginuo u prometnoj nesreći 1956. u 45. godini života. Kada su joj rekli da možda ima u rukama njegov original, gđa Horton je samo rekla "Tko je jeb...i Jackson Pollock?", što je postalo nazivom dokumentarca koji će prikazati njenu 15-godišnju borbu s umjetničkim svijetom.



Teri je danas, zahvaljujući jednom otisku prsta nađenom na njenoj slici, bliže nego ikad mogućnosti da se radi o originalnom



Pollocku. Gdja Horton je sliku kupila iz šale, odnijela je u kuću svoje prijateljice s kojom je planirala od nje napraviti pikado metu. Gledajući sliku odlučile su da ipak neće i Teri je potom sliku spremila u podrum. Prvu naznaku da u rukama možda ima bogatstvo dobila je kada je odlučila smanjiti krš i prodati neke stvari, pa je sliku ponudila prijatelju koji ju je odnio profesoru umjetnosti na lokalnom sveučilistu. I od tada traje njen pokušaj da utvrdi da li je stvarno riječ o vrijednosti.



Jedna od najpoznatijih priča o slučajnom pronalasku starine i povjesnih vrijednosti je ona o jednom muškarcu iz Philadelphie koji je za 4 dolara kupio sliku jer mu se sviđao okvir. Kada je iz njega izvadio sliku otkrio je original Američke deklaracije neovisnosti, koja je kasnije prodana na aukciji za 2,42 milijuna dolara.


Nataša Magdalenić Bantić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:58