Za sedam top-zanimanja ne može se školovati u Hrvatskoj

ZAGREB - Da aktualni obrazovni sustav ne prati potrebe tržišta rada pokazuje i najnovija analiza koju je za Jutarnji list izradio portal MojPosao.



Naime, od 20 top-zanimanja koja su prema istraživanju tog portala najtraženija i među najbolje plaćenim, za čak sedam u Hrvatskoj  nema mogućnosti školovanja!? S druge strane postoje struke kao što su informatičari, strojarski i građevinski inženjeri koje domaći i strani poslodavci vrbuju još na fakultetu. 



Iako su menadžeri za ljudske resurse među najtraženijim zanimanjima s prosječnim plaćama i do 12.000 kuna, u Hrvatskoj još ne postoji specijalistički studij iz upravljanja ljudskim resursima.





Za mandata bivše vlade Državni je zavod za obitelj izradio i program za usavršavanje dadilja. Petnaest ih je prošlo obuku i dobilo certifikat, ali je ministrica Kosor ukinula program. Na crno danas radi 15.000 dadilja
'Superdadilje'

Najveću šansu za taj popularni posao za sada imaju diplomirani ekonomisti i psiholozi te oni koji su se školovali na sveučilištima u inozemstvu. Dobra je, međutim, vijest da na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu planiraju otvoriti tri do četiri specijalistička magisterija za taj tip zanimanja.



I dok se za visokoobrazovana zanimanja više-manje može pronaći idealna kombinacija škole, za mnoga od top-zanimanja sa srednjom stručnom spremom uopće nema programa obrazovanja. Tako se primjerice šišači pasa u Hrvatskoj nemaju gdje školovati.



Isto je i s prodajnim predstavnicima i konzultantima za koje nema izravnog školovanja. Na portalu MojPosao ističu kako će u tom poslu nešto bolje proći oni sa srednjom ekonomskom školom iako će u konačnici biti važnija uspješnost u poslu od razine obrazovanja.



- Bolonjski proces trenutno je više forma nego sadržaj u kojem se i dalje ne prate potrebe tržišta rada. Postoje i dobri primjeri kao što je Studij za inženjere financijske matematike na matematičkom odjelu PMF-a koji su sami pokrenuli i koji daje odličan kadar - ističe Nenad Bakić, direktor Selectia.



Na listi top SSS zanimanja su i dadilje, voditeljice kućanstva, treneri u wellnessima, no ni za jedno od tih zanimanja u Hrvatskoj nema mogućnosti školovanja. Pučko otvoreno učilište od iduće će godine uvesti program osposobljavanja za dadilje, a u procesu verifikacije je i program usavršavanja za trenera u wellnesima.

Gordana Galović;Ivana Kalogjera Brkić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 09:52