'Zabrana pušenja je prioritet'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 14.01.2008. u 22:25

U prvoj godini mandata nove Vlade glavni zadaci bit će reforma pravosuđa, zdravstva i državne uprave, zatim zabrana pušenja u javnim prostorima, regulirat će se rad nedjeljom, te ukinuti nula promila u prometu, osim za mlađe od 24 godine, kao i za one koji sa 0,5 promila naprave prometni prekršaj. Najavio je to premijer dr. Ivo Sanader jučer u Dnevniku plus te odbio kritike prema kojima je on jaki premijer, ali ima slabe ministre.

Na primjedbu da, primjerice, nije dovoljno učinjeno u reformi pravosuđa, a ministrica je ponovo Ana Lovrin, rekao je da će državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa biti  Dražen Bošnjaković upravo zato da se taj resor pojača. Odbio je primjedbe da Damir Bajs nema iskustva u turizmu, te naglasio da netko tko je tri puta bio župan, može biti i ministar. - Ministar mora imati menadžerske sposobnosti i okružiti se stručnim ljudima - istaknuo je Sanader. Za ministra Vukelića rekao je da je bio uspješan ministar, ali da očito nije dovoljno radio na samopromociji.

Također je istaknuo da Hrvatska ne odustaje od ZERP-a jer na to ima pravo kao i zemlje EU-a, te da će predložiti razgovor Europske komisije, Italije, Slovenije i Hrvatske kako bi se vidjelo što to točno smeta dvije susjedne države u njegovoj primjeni. Premijer je također rekao kako nije dobar pesimizam Swobode kao izvjestitelja za Hrvatsku koji je ustvrdio da bi naša zemlja u EU mogla tek 2012. - O tome ćemo razgovarati sa Swobodom jer je taj rok za Hrvatsku neprihvatljiv - rekao je Sanader.

Najavio je da će Vlada intervenirati ako se poslodavci i sindikati ne uspiju dogovoriti oko minimalne plaće.

Odgovarajući na pitanje hoće li slučaj Glavaš utjecati na pristupne pregovore s EU, premijer je izjavio da je glasnogovornica Europske komisije za proširenje, Krisztina Nagy, rekla isto što i on kaže, a to je da mora biti trodioba vlasti.

Konstituirajuća sjednica Hrvatskog sabora održana je bez Branimira Glavaša, a sudska vlast, Izvanraspravno vijeće, pustilo ga je na slobodu nakon sjednice.

- Nakon toga slijedi dopis Hrvatskom saboru da donese odluku o dvije stvari: o skidanju imuniteta za nastavak procesa i o skidanju imuniteta za pritvor, i zato je Sabor o tome raspravljao i donio odluku u skladu s Ustavom - rekao je Sanader.   G. J.

Izdvajamo