Zadarski studenti: Dođe li policija, morat će nas nositi sa Sveučilišta

ZADAR - Zadarski studenti koji su danas masovnim odazivom preuzeli Sveučilište u Zadru i blokirali održavanje nastave u svim predavaonicama kao svoju reakciju na stanje u državi, na tribini gdje je donesena odluka o blokadi iznijeli su svoje zahtjeve: zatražali su donošenje ustavnoga zakona o neplaćanju svih oblika obrazovanja u Hrvatskoj, zatim uključenje studenata u reformu obrazovnog sustava.



Studenti nastavili blokadu na Filozofskom fakultetu u Zagrebu



Školarine neka plaćaju oni koji padaju godinu



rubrike

VIJESTI
više iz
Studenti traže reformu gospodarstva uz istovremenu reformu školstva, transparentnost u donošenju odluka o edukacijskom sustavu, izvršenje svih obveza preuzetih iz Bolonjskog procesa, više radnih mjesta u znanstvenom kadru i više mjesta za studente u studentskim domovima uz primjenu kriterija koji će biti isti za sve, te realniju raspodjelu sredstava iz državnog proračuna kako bi se osiguralo više ulaganja u visoko obrazovanje.



Uz parole "Znanje nije roba", "Jedan svijet - jedna borba", "Jednakost nije na prodaju" studentske vođe koji su željeli ostati anonimni, upitali su se kako je moguće da čak 13 članica Europske unije i Norveška ne naplaćuju nikakve školarine.







- Prosječni troškovi studiranja u Europi iznose od 500 do 1000 eura, dok u Hrvatskoj sa znatno nižim životnim standardima dosežu od 750 do 1250 eura i to za "osobne potrebe", ma što to značilo - istaknuli su studenti kazavši kako akciju poduzimaju iz očaja jer godinama traže promjene bez uspjeha, a Hrvatska ima zakone koji jamče da studenti takvo stanje ne moraju trpjeti. Prorektorica za nastavu Sveučilišta u Zadru prof. dr. sci. Ana Proroković koja je u ime Uprave Sveučilišta podržala prosvjed, istaknula je kako je činjenica da Sveučilište u Zadru sve teže financijski preživljava iz godine u godinu.



- Ne želimo to preživljavanje pokušati osigurati naplaćivanjem školarine od studenata. Borit ćemo se sa studentima protiv toga - kazala je prof. Proroković „zaradivši“ gromoglasan pljesak. Dodala je da ukoliko se te stvari ne riješe i profesori će se morati pridružiti studentima jer je Bolonjski proces zahtjevan za realizaciju u sadašnjim uvjetima.









Studenti su nakon donošenja odluke o preuzimanju Sveučilišta, krenuli obilaziti predavaonice, ali sve su bile prazne, tako da nije bilo stvarne potrebe za planiranim ometanjem nastave. Prosvjednicima je podijeljen kodeks ponašanja za vrijeme studentske kontrole nad Sveučilištem kojim se nalaže poštovanje svih zakonskih odredbi, kao i pravila Sveučilišta, te čuvanje i neoštećivanje imovine i drugih sveučilišnih dobara. Studenti su pozvani da unatoč blokadi dolaze na Sveučilište, na predavanja koja će organizirati prosvjednici.

U slučaju policijske intervencije naloženo je da se na prostoru fakulteta pruža pasivni otpor. Studenti sjedaju na pod, i bez obzira na provokacije ne uzvraćaju fizički niti verbalno, a jedini način da ih se odstrani s te lokacije je da ih se doslovno mora nositi.



RIJEKA- Sutra, (srijeda), točno u podne ispred zgrade riječkog Filozofskog fakulteta studenti će održati prosvjed kao izraz potpore i solidarnosti s kolegama zagrebačke i zadarske "filozofije". Dogovoreno je to na večerašnjem skupu na kojem se okupilo pedesetak studenata. Oni, naravno, u potpunosti podržavaju zahtjeve svojih kolega za besplatnim i svima dostupnim visokoškolskim obrazovanjem. Sutra navečer organizirat će i panel skup gdje očekuju i dolazak predstavnika zagrebačkih studenata prosvjednika. Ako se složi većina studenata, a podrže ih barem neki od profesora, spremni su i na blokadu fakulteta.

N. H. / EPEHA



ZAGREB - Na zagrebačkom sveučilištu potat će trend smanjenje broja studenata koji su oslobođeni plaćanja participacije.



Tako će, primjerice, u akademskoj godini 2009./2010. broj onih koji će studirati bez plaćanja biti manji za 178 u odnosu na tekuću godinu, a 506 studenata više nego ove godine morat će izdvojiti novac za upis studija.



Prema riječima Hrvoja Kraljevića, bivšeg ministra znanosti, cijena participacije koju student izdvaja za studiranje nipošto nije stvarni trošak studiranja pa stoga uvođenje sve većeg broja onih koji će novčano participirati u studiranju smatra pozitivnim pomakom.



- I skandinavske zemlje, posebno socijalno osjetljive, i dalje naplaćuju visoko obrazovanje. Time se ipak stvara odgovornost prema studiju - kaže Kraljević.



Bivši dekan Filozofskog fakulteta Neven Budaktvrdi da bi najpravedniji model naplate školarina bio kada bi u cijeni studija participirali svi, i to u istom iznosu. - Dok se to ne dogodi, ne vidim drugo rješenje osim naplate školarina - kaže Budak. D. Koretić



Na PMF-u školarina i 9249 kuna



PMF

- besplatno će studirati 455 studenata

- linearno će školarinu od 107,84 do 5500 kuna plaćat 95 studenata

- maksimalnu školarinu od 2000 do 9249 kuna plaćat će 280 studenata



Agronomski fakultet:

- besplatno će studirati 228 studenata

- od 326,09 do 7500 kuna plaćat će147 studenata

- maksimalnu školarinu od 7500 kuna plaćat će 65 studenta



Filozofski fakultet:

- besplatno će studirati 654 studenta

- maksimalnu školarinu od 6000 kuna plaćat će 491 student



FER:

- besplatno će studirati 300 studenata

- linearno će školarinu od 24,57 do 7370 kuna plaćati 300 studenata

- maksimalnu školarinu od 7370 kuna plaćat će 40 studenata


 

Predavanja će organizirati prosvjednici

Pasivni otpor policiji

I Riječki studenti u 'pokretu otpora'

Budak: Pravedno bi bilo da svi plaćaju isti iznos



M. Kalajžić / EPEHA
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:16