Zagorec: Što je Mesiću? On je lud! Tužit ću ga... Tužit ću sve

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 15.10.2007. u 09:34

Jutarnji list ekskluzivno donosi zanimljive dijelove razgovora snimljenih tijekom policijske operacije kodnog imena Sud.

Susanne Bunjevac ostaje u pritvoru

Primjenjujući od 24. kolovoza mjere tajnog praćenja i prisluškivanja, uz odgovarajući nalog istražnog suca Županijskog suda, policija je snimila razgovore Susanne Bunjevac s Vladimirom Zagorcem i drugim osobama, iz kojih se može izvući nekoliko zaključaka: da se njih dvoje poznaju dulje, da je Bunjevac Zagorcu pomagala u očito izvansudskom rješavanju sudskih problema, da je za to dobila konja Astora, ali i da je konobarica iz Ivanić Grada ipak imala, iako nije jasno s kakvim zaleđem, određen utjecaj u poslovnom svijetu.

Susanne Bunjevac, u čijoj talijanskoj putovnici stoji i prezime Di Mauro,ostat će iza rešetaka zbog opasnosti od bijega i mogućeg utjecaja na svjedoke, odlučilo je izvanraspravno vijeće Županijskog suda, odbivši žalbu njezina branitelja Mirka Batarela. Nakon te sudske odluke velika je vjerojatnost da će nadležni istražni sudac, koji dobije ovaj predmet, prihvatiti zahtjev tužiteljstva te Bunjevac odrediti jednomjesečni pritvor tijekom provođenja predloženih istražnih radnji. 


Susanne traži da joj pošalje 5 do 7 tisuća eura da bi platila nekome da je preveze u prtljažniku jer želi otići.

Talijan: Onda su nas prevarili.

Susanne: Nisu. Oni me plaćaju i hoće da budem u Hrvatskoj još dva mjeseca... Oni me koriste, žele me ubiti jer sam veza između generala i države, ali ne želim biti pod njima jer su pokvareni...Zagorec:  Što to ovaj luđak izjavljuje.

Susanne: Jesi čitao, poslala sam ti poruku da odeš kupiti Jutarnji.

Zagorec: Uvijek kupujemo Jutarnji.

Susanne: Živi užas.

Zagorec: Tužit ću i njega i... sve ću tužiti, diraju moje osobne stvari... Ma što im je, pa imam svog oca i majku, nisam Tuđmana niti znao dok nije počela predizborna... 7. rujna oko 20 sati

Zagorec: Kažeš da ti je moj konj prevelik?

Susanne: Meni nije, konja sam probala, a na tebe još čekam, a ne znam ni na kaj čekam, a ja sam jaaaakkkoo znatiželjna.

Zagorec: Ja sam ti mali poni.

Susanne: Ha-ha-ha, samo ti nastavi tako, sići ću ja s pastuha na ponija i kaj budeš onda? Samo se ti brani.
"Javi mi se hitno, i dođi sutra obavezno, ako mi hoćeš pomoći, ponedjeljak mi je prekasno, pozdrav".

Susanne: "Onda dođem u petak ujutro, imam avion u sedam i četrdeset i tamo sam ti u devet ujutro. Upravo sam sletjela doma, ne mogu sutra, moram se pojaviti na tome jebenom sudu. Vidimo se u deset kod tebe u petak. O. K.?"

Zagorec: "O. K. Hvala Ti puno".


Razgovor Susanne i Talijana, vjerojatno supruga Marca Di Maura
11. rujna, nakon Mesićeve izjave da je Zagorcu možda Tuđman otac, koju prenosi Jutarnji.
Razmjena SMS poruka Susanne Bunjevac i Zagorca
3. listopada, Zagorec šalje Susanne Bunjevac SMS poruku


Posljednji razgovor Zagorca i Susanne

2. listopada prijepodne Zagorec zove Susanne Bunjevac

Susanne: Zadnji mi je dan u Hrvatskoj, pijem rakiju, tko zna kad ću opet natrag...

Zagorec: Jel' ti dođeš u četvrtak?

Susanne: Naravno da dođem. Jesam li ja tebe ikad prevarila?

Zagorec: Ne...

Susanne: Dobila sam SMS jučer u šest sati, ali sam ga pročitala tek u osam jer sam imala posla. Dođem onako kako smo se dogovorili.

Zagorec: Jel' ti što treba?

Susanne: Ništa. Hoće li to biti u jednom danu ili ću i spavati gore?

Zagorec: Može i u jednom. Kamo onda ideš?

Susanne: U Trst. To je 50 minuta leta, radije nego da spavam. Tko zna kaj to sve bude...

Zatim razgovaraju o konju Astoru, a sljedeći dan u poslijepodnevnim satima S. Bunjevac Zagorcu šalje SMS poruku: "Neću doći sutra, dođem u ponedjeljak. Ujutro idem doma u Rim, moram na sudu biti u dva. Javljam ti se sada zadnji put s ovog broja, uključit ću sada 0039... Javim ti se od doma". Nekoliko sati kasnije Zagorec uzvraća SMS-om: "Javi mi se hitno, i dođi sutra obavezno, ako mi hoćeš pomoći, ponedjeljak mi je prekasno, pozdrav".

Susanne: "Onda dođem u petak ujutro... Upravo sam sletjela doma, ne mogu sutra, moram se pojaviti na tome jebenom sudu. Vidimo se u deset kod tebe u petak. O. K.?"

Zagorec: "O. K. Hvala Ti puno".

Iako Susanne donekle izbjegava pružiti Zagorcu dogovorenu pomoć, pravdajući se neistinama, ipak odlazi u Beč i sastaje se s njim 8. listopada, kada mu predaje određenu dokumentaciju. Tada su, prema tvrdnjama tužiteljstva, dogovorili da se vrati u Hrvatsku i da lažno posvjedoči o navodnim pristiscima DORH-a (op.a.)

Od Zagorca dobila konja

Susanne i Zagorec u više navrata razgovaraju o konju Astoru koji ona treba preuzeti od Borisa P. Bunjevac u razgovoru s Borisom P. tijekom dogovora o preuzimanju, među ostalim, kaže da se obrati Zagorcu ako ima ikakvih primjedbi na njezine zahtjeve, ponajprije na to da nitko drugi ne zna kamo će ona odvesti konja. I u jednom razgovoru sa Zagorcem izravno se spominje da je konj njegov.

Petoga rujna Susanne i Zagorec dogovaraju njezin dolazak u Beč.


Zagorec: Jesi zaboravila na mene?

Susanne: Kao i ti na mene.

Zagorec: Što ću te gnjaviti kad tamo jašeš konja, jašeš Mesića, jašeš Tenjera, ha-ha-ha.

Susanne: Ha-ha-ha... koji si dan slobodan?

Zagorec: Pa smo se dogovorili...

Susanne: Prekosutra?

Zagorec: Dogovorili smo se da ćeš doći, a poslije ti ni traga ni glasa.

Susanne: Onda ću prekosutra ujutro.

Zagorec: Što ima inače? Ništa?

Susanne: Ima svašta, ali moram doći do onog telefona, ne mogu preko ovoga pričati...

Zagorec: ...niti preko jednog.

Nastavljaju razgovor o odlasku dvojice zamjenika Mladena Bajića u Austriju, a Susanne na kraju spominje i "reklamnu kampanju za Zagorca" o kojoj on ništa ne zna.

Susanne: Budemo onda sve kad se vidimo, kad dođem tamo, umrijet ćeš od smijeha...

Zagorec: Kakva kampanja?

Susanne: Ima i pjesma, to će biti 6. 10. u Malnar šou na Z1. Imaju jednog koji se zove Giboni, koji pjeva i ima za tebe kampanju "Zagi, vrati nam se", a odozada na leđima majice Astor, a pjesma se zove 'Udara u glavu k'o šampanjac', ha-ha-ha.

Zagorec: Kako možeš mog konja, da netko zna, da uopće imam veze s njim...

Susanne: Što ti imaš veze s konjem... htjeli smo da ima majicu s konjem i da se zove "Udara..." Jesi razumio? Kakve to veze ima s tobom?

Zagorec: Nemoj to slučajno povezati sa mnom.

Susanne: Ne... ma kakvi. Vidimo se.


KUTINA - Uz jezero u Podgariću, na imanju Dubravka Koheka iz Kutine, Suzanne Bunjevac čuvala je konja. - Konj je samo pasao na mojem imanju - kaže Kohek (40). - Što bi bilo da je Suzanne od Zagorca dobila kokoš? Bi li i to bila vijest- pita. Dodaje kako mu nije jasno zbog čega je i on predmet istrage, zašto mu kuću obilaze policajci. - Poznajem Zagorca iz novina - kaže. Dubravko. Radi za jednu njemačku tvrtku,, ali tvrdi da nema nikakvih poslovnih veza sa Zagorčevim tvrtkama.    (M. Piškor )
Čuvao sam konja, a Zagorca ne poznajem


'Naravno da mi Tuđman nije otac'

11. rujna Susanne Bunjevac i Zagorec komentiraju intervju s predsjednikom Mesićem u Jutarnjem objavljen pod naslovom "Bajićevi ljudi otežu istragu o HFP-u i Zagorcu - Na snimkama je i tajna Zagorčeva oca".

Zagorec:  Što to ovaj luđak izjavljuje, jel' on normalan čovjek.

Susanne: Jesi čitao, poslala sam ti poruku da odeš kupiti Jutarnji.

Zagorec: Uvijek kupujemo Jutarnji.

Susanne: Živi užas.

Zagorec: Čovjek nije normalan.

Susanne: Nije normalan... jel' znaš, jel' to možeš riješiti tužbom, još jednom ih tužiti?

Zagorec: Tužit ću i njega i... sve ću tužiti, što je njima, diraju moje osobne stvari. Oni nisu normalni ljudi... to stvarno još nisam čuo u životu.

Susanne: Ne znam jesi mogao pročitati cijeli članak, to je živi dar-mar. Pajić mi je pomogao ovo gore na sudu. Dobila sam dokumente nazad... rekao mi je da dođem malo tamo kad završim, da popričamo...

Zagorec: Oni su skroz poludjeli.

Susanne: Da. Sjećaš se da sam te to pitala u tvom uredu...

Zagorec: Što? Ma što im je, pa imam svog oca i majku, nisam Tuđmana niti znao dok nije počela predizborna...

Susanne: Ni ja ne shvaćam što rade.

Zagorec: To je sramota.

Susanne: Da, sramota, to je blaćenje....

Zagorec: Pa što je vama došlo?

Susanne: Kaj nama? Pa ti si veći Hrvat nego ja. Ja sam dvojni državljanin, a ti nisi.

Zagorec: Nisam, na žalost.

Susanne: Na žalost. Davno sam poslušala tvoj savjet da odem iz Hrvatske.

Zagorec: Strašno. Ja sam glupost napravio...

Zagorec: ... s kojim pravom...

Susanne: Ne znam... (nerazumljivo o tome od kuda je to izišlo van).

Zagorec: ...(nerazumljivo)... da ja sam kažem da si ti bila prostitutka u Parizu i sad svi kažu da je i da ti je tata Rockefeller...

Susanne: Jesi nervozan sada?

Zagorec: Ne, nisam. Zašto?

Susanne: Sve ću ti reći otkud to sve, navečer kad se vratim doma zvat ću te sa 043...

Poslovi u Švicarskoj i Italiji


Susanne Bunjevac vodila je zanimljive razgovore s muškarcem iz Italije, najvjerojatnije suprugom, te izvjesnom Pam u Švicarskoj, koja je za nju očito radila određene stvari vezano uz drago kamenje jednoj tamošnjoj banci, o čemu je podatke, kako je sama izjavila na sudu, dala DORH-u.

Susanne 3. rujna šalje Pam, koju inače u razgovoru s drugim osobama naziva "baba",  SMS poruku na engleskom: - Zainteresirana sam samo ako postoji bankovno jamstvo i ako radim direktno s vlasnikom smaragada ili ću sama naći vlasnika ključa i sve napraviti sama - I dont like game. I can shok all in the world i am not stupid!

Razgovara s Pam o završavanju određenih dokumenata, a sljedećih dana razmjenjuju SMS poruke.

11. rujna Susanne šalje SMS: - Ako ne možeš završiti našu transakciju, vrati mi ključ i slobodna si. Mislim da smo ti platili do sada za sve.

Tri dana poslije Susanne joj prijeti da će je prijaviti policiji u Zürichu ako se ne javi. Poslije se čuju i Pam joj kaže da je dokument u banci te da "mora imati dokaz za sve dokumente i tek tada može napraviti odgovor..."

17. rujna Susanne joj šalje SMS: - Gospođice Pam, molim pripremite ključ od sefa, poslat ću jednog čovjeka da uzme. Hvala.

21. rujna Susanne prima SMS: - Bila sam veoma zauzeta, sutra ću ti dati sve informacije putem maila i telefona, PAM.

Tijekom komunikacije s Talijanom sicilijanskog naglaska, najvjerojatnije suprugom Marcom Di Maurom, spominju se predstavnik španjolskog kralja, nogometni klub Real i sklapanje ugovora s jednom talijanskom bankom u visini od 100 do 200 milijuna eura. Od njega potkraj kolovoza dobiva i SMS: - Hej, plati na račun 149.000 eura u banci.

Susanne mu u razgovoru 9. rujna kaže da joj pošalje od 5 do 7 tisuća eura kako bi platila nekome da je preveze u prtljažniku jer želi otići.


Talijan: Onda su nas prevarili.

Susanne: Nisu. Oni me plaćaju i hoće da budem u Hrvatskoj još 2 mjeseca... Oni me koriste, žele me ubiti jer sam veza između generala i države, ali ne želim biti pod njima jer su pokvareni...

Zadirkivanje SMS porukama

6. rujna poslije podne

Susanne: Čuj, za koga ti mene čuvaš? I ovaj tvoj Peko sigurno je zgodan, bar po glasu mislim! Ha-ha-ha.

Zagorec: Ja te čuvam od sebe, a Peko je O. K., samo je preslab za tebe.

7. rujna oko 11.30 sati

Susanne: I? Jesi li se opametio? Ne mogu te dugo čekati, već mi je dopizdilo! Ha-ha-ha. Idem sad kod Astora! Javi mi za aute, ljube. Cmokek!

7. rujna oko 20 sati

Susanne: Nemam dobar signal, zečiću! Gdje si da te ja nazovem?

Zagorec: Kažeš da ti je moj konj prevelik?

Susanne: Meni nije, konja sam probala, a na tebe još čekam, a ne znam ni na kaj čekam, a ja sam jaaaakkkoo znatiželjna.

Zagorec: Ja sam ti mali poni.

Susanne: Ha-ha-ha, samo ti nastavi tako, sići ću ja s pastuha na ponija i kaj budeš onda? Samo se ti brani.

Željko Petrušić

Izdvajamo