Zagorec u pulskom zatvoru pod istim krovom s Petračem

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 28.11.2008. u 09:21

ZAGREB, PULA - Uz jake mjere osiguranja u petak ujutro oko 7 sati iz Remetinca je u pulski zatvor stigao umirovljeni general Vladimir Zagorec. Do Pule je stigao uz pratnju tri policijska vozila, a jako osiguranje čekalo ga je i ispred zatvora, odnosno Županijskog suda. Na krovu zgrade preko puta suda bili su specijalci sa snajperima, kao i na krovu zgrade Županijskog suda. Policije je bilo i ispred suda, a prometnica ispred zgrade Županijskog suda gdje se inače svakodnevno parkiraju automobili bila je oslobođena od automobila, koje je pauk počeo uklanjati još u četvrtak navečer.Ulaz u zgradu suda bio je moguć uz pojačanu kontrolu, kojoj su bili podvrgnuti svi koji su bilo kojim poslom dolazili na sud, pa tako i odvjetnici. Na prvom katu zgrade gdje je smješten Županijski sud također su bili pravosudni policajci koji su još jednom detaljno pretresali svakog koji je imao nekog posla na Županijskom sudu, a zatvoreni su bili i toaleti. Vladimir Zagorec iz Remetinca je prepraćen na Županijski sud u Puli kako bi svjedočio u postupku koji se vodi protiv bivšeg direktora Zračne luke Pula Alda Šetića.

U sudnicu je ušao u pratnji trojice pravosudnih policajaca iz Remetinca, ležerno, sportski odjeven i bez lisica. Svjedočio je sat vremena, a sva njegova saznanja vezana za poslove koje je Aldo Šetić obavljao za MORH svodila su se na dvije riječi “moguće” i “konkretno ne znam”. Šetića se naime tereti da je kao direktor Zračne luke prisvojio 15 tisuća američkih dolara iz kase aerodroma. U svojoj obrani Šetić se pozivao na put u Nigeriju u sklopu programa “Operativa 3”, a koji se odnosni na nabavku oružja. Prema Šetićevom iskazu on je na put u Nigeriju 1995. godine išao u dogovoru s tadašnjim pomoćnikom ministra obrane Vladimirom Zagorcem, a po nalogu samog ministra Gojka Šuška.Zagorec je na suđenju kazao kako poznaje Alda Šetića s kojim je u MORH-u i razgovarao. - Moguće je da se sve tako i dogodilo, ali ja se toga ne sjećam - ponavljao je Zagorec na suđenju, koji se sjećao specijalnih letova s oružjem u pulsku Zračnu luku i plaćanja tih letova u gotovini. Nikad međutim nije vidio papire iz Nigerije o navodnom međunarodnom poslu oko nabavke oružja, a zbog čega je Šetić u Nigeriju i putovao. Sat vremena njegova svjedočenja tako nije obrani, čiji je Zagorec i bio krunski svjedok, donijelo ništa konkretnog.

Vladimir Zagorec je tako zbog ovog svjedočenja nekoliko sati u Puli proveo pod istim krovom, u Istražnom zatvoru, s Hrvojem Petračem, koji u Puli odslužuje zatorsku kaznu. Sreli se međutim nisu, jer jer Petraču nije omogućen nikakav kontakt s ostalim zatvorenicima i pritvorenicima. A i da jest zasigurno u petak ujutro Petrač ne bi bio ona osoba koja bi pozdravila umirovljenog generala Vladimira Zagorca.


Silvana Fable/EPEHA

Izdvajamo