Zagrebmontaža nudi zgradu za šibenski studentski dom

ŠIBENIK - Šibenik, u kojem je lani osnovano Veleučilište, ima više od 1500 studenata, a nema studentski dom. Studenti koji dolaze iz drugih gradova, ma kakvog materijalnog stanja bili, osuđeni su na podstanarske stanove i sobe, a najniži najam je 100 eura.

Uz to, sve im je teže i naći primjereni smještaj, kako doznajemo u Studentskom zboru Veleučilišta. Gradska vlast dulje vrijeme najavljuje da će studenti dobiti studentski dom, ali još ništa nije napravljeno. Tvrtka Zagrebmontaža odavno je gradskoj vlasti poslala pismo namjere u kojem nudi da se njihov hotel za samce na Šubićevcu preuredi u studentski dom.



- Naša ponuda vrijedi i dalje, međutim iz Grada nismo dobili ni negativan ni pozitivan odgovor. Ako se ne uspijemo dogovoriti, mi ćemo taj hotel preurediti u stambeni objekt, što je po novom Detaljnom planu Šubićevca moguće - kaže Vlado Čović, vlasnik Zagrebmontaže. Tomislav Ninić, šibenski dogradomnačelnik, ističe kako gradska vlast ozbiljno razmatra ponudu Zagrebmontaže, ali još ništa nisu odlučili jer predhodno s Ministarstvom znanosti moraju dogovoriti tko će osigurati novac za preuređenje hotela u studentski  dom.



Osim Zagrebmontaže, i Ferijalni savez je ponudio svoju zgradu na Šubićevcu. Oni bi se mijenjali s državom za određeni objekt u Splitu koji im je zanimljiv. Mislim da je to vrlo teško ostvarivo pa najizglednija ostaje ponuda Zagrebmontaže. S članovima  Upravnog vijeća Veleučilišta i predstavnicima Ministarstva znanosti nedavno smo obišli obje lokaciji. Vršitelj dužnosti dekana Veleučilišta Marko Radačić mora nam ovih dana dostaviti točne podatke o broju studenata koji nisu iz Šibenika i procjenu koliko bi njih ispunjavalo uvjete za smještaj u dom.

Nakon toga ćemo utvrditi koliko bi nam trebalo novca za uređenje doma i bi li to zadovoljilo potrebe studenata. Najveći problem bit će ako u financiranju bude trebao sudjelovati i Grad Šibenik, što  Ministarstvo znanosti po novome traži od lokalne samouprave - kaže Ninić. 



Zagrebmontažin hotel za samce ima 150 ležajeva i restoran, a u gradskoj se upravi slažu da bi se bez većih zahvata i ulaganja mogao preurediti u studentski dom. Ako se odluče za hotel Zagrebmontaže, onda bi ga od te tvrtke otkupili ili bi se odlučili za javno-privatno partnerstvo.



Diana Ferić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:45