Zagvozd: Pokopana tijela franjevaca pobijenih 1945. godine

ZAGVOZD - U Zagvozdu kod Imotskoga danas su u zajedničku grobnicu pokopani posmrtni ostatci 15-orice neidentificiranih pripadnika franjevačkog reda koje su partizani odveli iz samostana u Širokom Brijegu u veljači 1945., te ih potom mučili i ubili kod Zagvozda gdje su, zajedno s tijelima još trojice subraće, iz masovne grobnice ekshumirani u travnju 2005. godine.

Na Odjelu patologije splitske Kliničke bolnice utvrđen je identitet samo trojice: fra Melhiora Prlića, fra Zdenka Zubaca i fra Julijana Kožula, dok, zbog nedostatka DNK uzoraka njihovih srodnika, ostala tijela još nisu identificirana. Kako bi se ostavila mogućnost naknadne identifikacije, privremeno su, označeni brojevima, pokopani na mjesnom groblju u Zagvozdu u posebno zajedničko počivalište.

Svetu misu zadušnicu predvodio je vikar Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko, a obred ukopa župnik u Zagvozdu don Jakov Cikojević.

Podsjetili su kako je tijekom Drugog svjetskog rata i poraća, od 1942. do 1945. godine, Hercegovačka franjevačka provincija izgubila 66 svojih članova koje su, nevine i bez ikakva suda, obično ih prethodno mučivši, pobili partizani. Do sada su pronađena tijela njih 30-orice od koji 18 u masovnoj grobnici kod Zagvozda, tragom svjedočanstava mještana.

Zemni ostatci identificiranih franjevaca bit će, zajedno s još 12-oricom braće ubijenih na Širokom Brijegu i šestoricom ubijenih u Mostarskom Gracu, pokopani 9. listopada u samostanskoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Širokom Brijegu.

Franjevačka provincija pokrenula je kauzu mučeništva za pobijene pripadnike reda.

Tijela ekshumirana kod Zagvozda obrađena su forenzički na splitskoj Patologiji gdje je utvrđeno da su svih 18 tijela muške osobe srednje životne dobi. Kosturi su im bili u slabom stanju zbog neuvjetnog ukopa. Sve su lubanje bile zaživotno slomljene, a na većini tijela uočljivi su zaživotni tragovi mučenja. U većini su tijela bila zrna streljiva, a svima su ruke bile vezane žicom, mnogima i vratovi i noge. Obradu i identifikaciju vodila je patologinja dr. Marija Definis Gojanović. (Hina)



Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 19:38