Zajec: 'Hrvati boluju od samozadovoljavanja'

Velimir Zajec komentirao je utakmicu Nizozemska - Italija i bio je oduševljen. Sreli smo se ispred novinarske lože, hvalio je Oranje na sva usta:

"Sjajna utakmica, najbolja na prvenstvu što se tiče igre, kvalitete i na kraju realizacije. Nizozemska je zasluženo dobila. Bila je friškija, bolje postavljena, momčad koja je više željela. Talijani su djelovali umorno, osobito taj njihov vezni red milanski, koji je u padu zbog mnogo odigranih utakmica. Ali i u tehničkom smislu, taktičkom, Nizozemska je bila zrelija, Azzurri nisu pronašli način kako zaustaviti Van der Vaarta koji je podijelio najviše pravih lopti, a goleme probleme zadavao im je i Sneijder".



"Mi smo dobri kad igrao na kontru, ali opet ne se zabiti pred svoj šesnaesterac kao s Austrijom. Njemačka nije neranjiva, ima bolnih točaka. Posljednja linija im je dosta teška i kad se izvuče na otvoreni prostor ima tu mogućnost za igrače poput Olića".
Utakmicu Hrvatske i Austrije gledao je na televiziji:

"Prvo poluvrijeme je odigrala dobro, nije lako protiv domaćina na startu i pobijediti ga. Najvažnija su ta tri boda jer u sljedeće utakmice ulaziš s boljom psihologijom. Popravit će se neke stvari, vidjelo se gdje se šepa. Mislim da ovaj stručni stožer s Bilićem to jako dobro zna. Nemaju previše rješenja ali će sigurno nešto napraviti".



Kažete da šepa. A zašto šepa? Ove godine na svakoj utakmici nešto ne štima.


"To je i logično. Kad prođete jednu takvu kvalifikacijsku skupinu kao što smo je mi prošli, dođe do samozadovoljstva. Mi smo nacija i narod koji boluje od samozadovoljstva. Ne bi bilo dobro da nas nešto negdje kresne i to u trenutku kad bi bilo jako nepovoljno po nas. I ovo je šok, koji smo doživjeli u drugom poluvremenu, osobito igrači, te se nadam da će shvatiti kako jedino kad svi igraju sto posto i maksimalno momčadski, možemo nešto napraviti".



Onda je to pozitivan šok?

"Trebao bi biti. Prilika je da se iz tog slabijeg dijela izvuće pozitivan pomak. Mi sigurno nismo najbolja reprezentacija na svijetu, no imamo odličnih igrača i skupina koju smo izvukli je takva da možemo otići dalje".



Kako popraviti igru u napadu?

"Napadači se puno troše na defenzivi, strašno mnogo rade. Olić i Petrić koji ima malih problema s ozljedom i zato nije pravi, nisu problem. Pravi problem je što vezna i obrambena linija njima ne pomažu dovoljno. I da ih se oslobodi defenzivnog dijela, ali i da im se pomogne naprijed jer premalo igrača dolazi u završnicu".



Kako igrati protiv Njemačke i kolike su nam šanse?

"Mislim da ćemo igrati dobro. Vidjeli smo Elf dosta defenzivan, koji je igrao na kontranapade. Mislim da se ne smijemo navuči na taj tanak led. Mi smo dobri kad igrao na kontru, ali opet ne se zabiti pred svoj šesnaesterac kao s Austrijom. Njemačka nije neranjiva, ima bolnih točaka. Posljednja linija im je dosta teška i kad se izvuče na otvoreni prostor ima tu mogućnost za igrače poput Olića, kojem se može gurnuti lopta, pa Petrića, a hvala Bogu u našoj momčadi ima igrača koji tu loptu znaju 'podvaliti".



Dražen Antolić/ Sportske novosti
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:13