ZAMP tuži Makromikro zbog reklame o nametu na CD-e

ZAGREB - Hrvatsko društvo skladatelja (HDS), odnosno stručna služba društva ZAMP (zaštita autorskih muzičkih prava), osim tužbe za naknadu štete i zahtjeva za privremenom mjerom, pokrenulo je protiv tvrtke Makromikro postupak pri Sudu časti Hrvatske gospodarske komore radi reklame "Makromikro recept za pljačku", koja je emitirana na radiopostajama (Narodni radio, Radio 101, Radio Cibona i dr.).



Nakon tužbe, sve su postaje, osim Radio Cibone, prestale emitirati reklamu u kojoj je ZAMP  označen kao pljačkaš. Pozivajući se na Zakon o autorskom pravu i ocjenu Ustavnog suda , ZAMP smatra da je poduzeće Makromikro prešlo sve granice.



Budući da autorsko pravo predstavlja vrijednost na tržištu, zastupnici ZAMP-a smatraju da je bespredmetno govoriti o pljačkanju.



- Iz tog je razloga HDS-ZAMP, koji inače ne reagira prečesto na sve ono što se o njegovu radu neargumentirano iznosi, ovaj put odlučio da zaista preuvredljivim i nedopustivim izjavama stane na kraj. Zbog toga je i podnio prijavu Sudu časti pri HGK kako bi se na primjerenom mjestu osudilo ovakvo, krajnje neprimjereno i nedopustivo ponašanje - izjavio je odvjetnik ZAMP-a Pavle Fellner.       



Vidović: 'Neosnovan pritisak na radiopostaje'

- Mislim da moja stranka ima pravo na reklamu i slobodno kreiranu marketinšku akciju, tim više što je sloboda izražavanja i medija zajamčena, ne samo Zakonom o medijima nego i Ustavom RH. Reklamom moja stranka nije ni u kakvom odnosu s HDS-om koji se svojevoljno, a ne znamo iz kojih razloga, prepoznao u njoj i podnio prijavu HGK, te sudsku tužbu za naknadu štete. Istovremeno, neosnovano su izvršili pritisak na radiopostaje koje su emitirale reklamu, iako takav mehanizam pritiska nije propisan Zakonom o medijima - izjavio je Davor Vidović, odvjetnik društva Makromikro. 



"Prekidamo program zbog važne obavijesti. Na snazi je zakon koji omogućava društvu ZAMP da za svaki kupljeni CD, DVD, Mp3, bilo koju memorijsku karticu za foto aparate, računalo, Ipod, USB stick i rekorder izvuče iz vašeg džepa od 8 lipa do 160 kuna (slijedi zvučni efekt).



Ako ste slikali svoje dijete na snijegu ili ste pripreme za ispit pohranili na USB stick ili zabilježili punicu dok hrče, fotkali papagaja ili snimili rođendansku proslavu, u svakom Makromikro dućanu za kupnju medija i uređaja, opljačka ćemo vas baš za toliko, ni za lipu više (slijedi zvučni efekt).



Mi ćemo sami uplatiti točan opljačkani iznos. Predlažemo da i vi dignete sudsku tužbu i na taj način opljačkate kasu u kojoj se gomila puno novaca koji je tamo zbog autora, dakle vas. Samo ga treba tražiti (slijedi zvučni efekt).



Tko može dosuditi suprotno osim da je slika vašeg djeteta neprocjenjiva mada ćete za nju biti opljačkani.



Čekamo vas u Makromikru i budimo svjesni da nas pljačkaju.



Ne, Makromikro recepti za pljačku."

Sporna reklama društva Makromikro:



I. Radoš
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 14:30