Zašto je HDZ dobio više mandata?

Kao što je Jutarnji list predvidio prije nekoliko dana, Hrvatska demokratska zajednica osvojila je najviše mandata na jučerašnjim parlamentarnim izborima.



HDZ je osvojio najviše mandata zbog više razloga.



Prvo, HDZ je očito uspio mobilizirati golem broj birača koji naprosto ne žele da SDP dođe na vlast. HDZ-ov se izborni uspjeh reflektira na težak izborni debakl Hrvatske stranke prava.



HDZ je uspio mobilizirati birače koji ne žele SDP na vlasti.
Drugo, Socijaldemokratska partija, usprkos snažnoj želji za promjenama koja dominira hrvatskom javnom scenom, nije uspjela okupiti kritičnu masu birača da bi pobijedila na izborima. SDP i njegov predsjednik, kao i premijerski kandidat, svojim su neodmjerenim izjavama definitivno rastjerali dio potencijalnih SDP-ovih birača.



Treće, u konkurenciji dviju neukusnih kampanja, HDZ-ova se ipak pokazala učinkovitijom.



Četvrto, SDP-u je na ovim izborima mogla pomoći predizborna koalicija s HNS-om koju, međutim, nisu htjeli ni Milanović, ni Čačić ni Pusić, što je koristilo Sanaderu.



Peto, HDZ-ova je vlada postigla nesporne uspjehe u gospodarstvu i u vanjskoj politici, što se moralo, barem u malom postotku glasova, reflektirati i na rezultate tako ostrašćene izborne utrke.



Uz sve to, SDP-u i Zoranu Milanoviću mora se priznati da su ostvarili najbolji pojedinačni izborni rezultat u povijesti te stranke. Utoliko je gore što je Zoran Milanović sinoć nakon ponoći, kada je već znao da gubi, najavio da će pokušati sastaviti Vladu.



Ako izgubite na izborima, ne možete sastavljati Vladu, neovisno o koalicijama. Jednostavno, izgubili ste. To je temeljno pravilo demokracije.



Ivica Račan, bivši predsjednik SDP-a, čvrsto se držao tog pravila pa je stoga odmah odbio prijedlog Vesne Pusić, u izbornoj noći prije četiri godine, da SDP i HNS, usprkos tome što je HDZ i onda dobio najviše glasova (iako mnogo manje nego jučer), pokušaju sastaviti Vladu. Velika je šteta i za SDP i za hrvatsku demokraciju što Zoran Milanović dovodi u pitanje rezultate izbora.



Primjerice, da SDP vodi s dva ili tri mandata razlike, nitko ozbiljan ne bi osporavao SDP-ovo pravo da dobije mandat za sastavljanje nove Vlade.



Kada je pak riječ o prvim postizbornim potezima HDZ-a, Ivo Sanader mora se, upravo zbog interesa demokracije u Hrvatskoj, vratiti na političke pozicije prije izbora. Sanader se mora, što je prije moguće, odreći tuđmanovske retorike kojom se koristio u kampanji te mora pokušati dokazati da njegov HDZ kani biti moderna, građanska, a ne zastarjela nacionalistička stranka.

Davor Butković
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:26