Zbog pogreške dekana studenti ostali neupisani

ŠIBENIK - Privremeni dekan Veleučilišta u Šibeniku Marko Radačić danas je na Zboru studenata javno priznao da je pogriješio mijenjajući suprotno zakonu i uredbi Ministarstva studijski program te najavio da će sve biti po starom, no to nije poboljšalo dramatično stanje na toj visokoškolskoj ustanovi, nego ga je još više pogoršalo.



Naime, zbog ponovne izmjene studijskog programa gotovo 100 studenata šibenskog Veleučilišta nema valjane uspisnice, što znači da ne može ostvariti ni studentska prava na stipendije, zdravstvenu zaštitu, studentsku prehranu, prijavu boravka...



Predavanja trebaju početi u ponedjeljak, a Veleučilište je zbog nasilne promjene studijskog programa napustilo desetak profesora pa su studenti ostali bez predavača. Natječaj za zapošljavanje novih profesora ne može biti raspisan jer Veleučilište nema Stručno vijeće koje je privremeni ravnatelj propustio konstituirati. Diplomanti su izgubili mentore i nemaju pred kim braniti diplomske radnje, a kada bi i diplomirali, diplome im nema tko potpisati. Osim toga upitno je hoće li njihove diplome uopće biti moguće priznati jer će na njima pisati da su zvanje stekli na Veleučilištu šestog stupnja, a oni su zapravo završili Visoku školu sedmog stupnja!



Petar Gardijan, privremeni voditelj studija turističkog i informatičkom menadžmenta, priznao da je on inicijator promjene i da ih je proveo jer je smatrao da bi studenti trebali imati 60 posto praktične, a 40 posto teoretske nastave i da im je želio dobro, ali da se povlači ako oni to ne prihvaćaju. Obojica su međutim izbjegla odgovore na konkretna studentska pitanja, osim što je Petar Gardijan rekao da je spreman sam odraditi sva predavanja, aludirajući na činjenicu da ni stari studijski program više nije moguće odraditi zbog "bizarne" činjenice da su Veleučilište napustili ključni profesori!    





Marko RadačićMarko Radačić je danas od studenata tražio razumijevanje i oprost:



- Ipričavam se za pogreške i propuste, žao mi je što sam pogriješio. Morate shvatiti da smo početnici i da imamo pravo griješiti. Konzultirao sam ministra Primorca i on je rekao da napravimo ono što studenti žele.
Dekan: Početnici smo i imamo pravo griješiti



Diana Ferić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:14