Židovi iz BiH prozvali Thompsona fašistom

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 31.03.2007. u 13:03

SARAJEVO, ZAGREB - Židovska zajednica Bosne i Hercegovine usprotivila se održavanju koncerta Marka Perkovića Thompsona u Sarajevu, najavljenog za 10. svibnja, s obrazloženjem da je taj hrvatski pjevač "fašist".

Kako prenosi sarajevski Dnevni avaz, Židovska je zajednica BiH u povodu najavljenog koncerta uputila pismo tijelima vlasti Sarajevske županije tražeći prekid priprema za planirani nastup tog pjevača.

- Sarajevo i BiH gaje stoljetnu međureligijsku toleranciju i zato smo sigurni da ni ovom gradu, niti ovoj državi takav koncert ne treba - izjavio je predsjednik sarajevske židovske općine Boris Kožemjakin.

Thompsonov nastup u Sarajevu organizira Hrvatsko katoličko dobrotvorno društvo u BiH (HKDD), na čijem je čelu don Anto Jelić. On nam je rekao kako je riječ o humanitarnom koncertu u povodu obilježavanja 10. obljetnice dolaska pape Ivana Pavla II. u Sarajevo.

- Već se pisalo da se protiv koncerta bune borci Armije BiH, invalidi, a zatim i udovice iz rata. Postavljam pitanje onima koji se bune kada je i gdje Thompson pjevao ili izjavljivao nešto protiv nekog naroda u BiH ili protiv bilo kojeg drugog naroda na svijetu? - rekao je Jelić.

Podsjetimo, portal Index.hr 2003. je objavio snimku sa koncerta Thompsona i Joška Tomičića, na kojem je izvedena pjesma "Jasenovac i Gradiška Stara" u kojoj se veličaju zločini i zločinci NDH. Thompsonov je nastup zbog isticanja fašističkih obilježja svojedobno spriječen i u Amsterdamu i Rotterdamu.

Jelić je rekao kako nije čuo da je Thompson pjevao spornu pjesmu, nego "da su to bile podvale."

- Koliko znam, njegove su pjesme domoljubne - izjavio je Jelić. Rekao je i kako će nastaviti s pripremanjem koncerta jer se o tome još "nitko od službenih vlasti nije oglasio."

- Za mene Thompson nije fašist - rekla je Thompsonova menadžerica Lidija Samardžija. - Sada je pitanje koga se i za što proziva i pita. Je li to pitanje upućeno i Hrvatima katolicima u BiH, čiji je Thompson trebao biti predstavnik na koncertu? - dodala je.

Kako je rekla, ona će prije daljnjih komentara pričekati službene reakcije. Avaz navodi kako će, nastupi li Thompson ipak u Sarajevu, istog dana biti organiziran još jedan "prosvjedni i antifašistički koncert".   

Predsjednik Židovske općine Zagreb Ognjen Kraus kazao je da podržava stav Židovske zajednice u BiH, i podsjetio kako je o Thompsonovim nastupima već iznosio svoje mišljenje.

- Takve nastupe nitko tko je tolerantan ne može prihvatiti. Ne podržavamo koncerte iza kojih stoji ustaška ikonografija i pjesme čiji sadržaj vrijeđa bilo koju nacionalnost ili vjeroispovijest - kazao je Kraus. Na izravno pitanje znači li to da ŽOZ traži zabranu Thompsonovih nastupa, kazao je kako je na vlasti "da odluči hoće li reagirati i poduzeti nešto u skladu sa zakonima."

Jasminka Domaš, glasnogovornica židovske vjerske zajednice Bet Israel kazala je kako je vlast "odavno trebala reagirati tako da na Thompsonovim koncertima zabrani prodaju ustaško znakovlje, kao i izvođenje pjesama u kojima se veličaju ustaški zločini."

- Bosni i Hercegovini nakon groznog krvoprolića koje se dogodilo u posljednjem ratu najmanje treba nastup Thompsona i njegovo veličanje crnokošuljaša. Imaju ljudi pametnijeg posla - zaključuje Domaš.
(O. Obad)

Kraus: Podržavamo Židove iz BiH


Orlanda Obad, H

Izdvajamo