Zločini klera u NDH

ZAGREB - Koncem ovoga tjedna slijedi novi udar na Katoličku crkvu. Knjiga “Dokumenti o protunarodnom radu i zločinima jednoga dijela katoličkog klera”  teško optužuje Crkvu u razdoblju Drugog svjetskog rata.



Riječ je, zapravo, o reprintu iz 1946. godine za koji su tada materijale prikupili i redigirali Joža Horvat i Zdenko Štambuk. Knjiga obiluje faksimilima ondašnjih novina i dokumenata kojima se teško optužuje kler za kolaboraciju s NDH-ovim vlastima, masovna pokrštavanja Srba i opće oduševljenje Pavelićevom politikom.



Prvi reprint objavljen je 1984. u Hannoveru, drugi lani u Republici Srpskoj, no svi se pitaju zašto upravo sada, u vrijeme između jasenovačke i bleiburške komemoracije, izlazi u Hrvatskoj.



Otpor nakladnika




- Jedva sam je tiskao. Odbila me čak 21 tiskara u Hrvatskoj. Nevjerojatno je koliki vlada strah. Jedan tiskar katolik rekao je da neće imati posla s vragovima, drugi mi je rekao da ga ne mogu uvaliti u tako nešto, a riječ je o 60 godina starom dokumentu koji je izvadak iz ondašnjeg tiska - rekao nam je prof. Svetozar Livada, sociolog i filozof iz Zagreba, koji je bio ključna osoba za objavljivanje reprinta.



- Da me zlatom plaćate i to po budžetu SAD-a, nećemo je tiskati - rekao mi je jedan tiskar.  To niti ne čudi jer se uistinu radi o gotovo nevjerojatnom materijalu iz kojega je inspiraciju za svoje najnovije jasenovačke teze očito crpio i Ivan Fumić, koji je ustvrdio i kako su sami začeci ustaške organizacije stvoreni u kanoničkoj kuriji br. 4 na Kaptolu.



Te Fumićeve teze potvrđuju se već na samom početku knjige u citatu članka iz “Ustaše”, gdje se navodi kako su “u toj kanoničkoj kuriji organizirani prvi ustaše, koji su svi redom još za vrijeme bivše Jugoslavije ne samo djelovali kao organizatori ustaškog pokreta, nego su i kao teroristi djelovali na području naše zemlje”. Time se izravno implicira da su katolički svećenici otpočetka sudjelovali u izgradnji ustaškog pokreta.



‘Roba iz staretinarnice’




- Gužvu očito žele napraviti oni koji silaze s pozornice. Ne bih gubio živce i pustio bih da rade to što rade. To je stara priča i ne treba se uzrujavati nad robom iz staretinarnice - smatra katolički novinar i publicist don Živko Kustić.



No, to mišljenje ne dijeli drugi katolički novinar, Drago Pilsel, koji je napisao predgovor za reprint.



“Nije glavna težina pitanja u tome kako žaliti žrtve vlastite zajednice i kako prepoznati krivnju druge zajednice. Hrvati i Srbi, katolici i pravoslavni, muslimani i drugi pred težim su moralnim pitanjem: kako žaliti žrtve druge zajednice, kako priznati krivnju?”, piše Pilsel.



Vojni biskup msgr. Juraj Jezerinac u svojoj propovijedi na blagdan sv. Kaja u Solinu je rekao da će se Crkvu napasti žestoko kad god moguće, unaprijed je osuditi, da bi kasnije dokaže li se suprotno odustali od ispravaka nanesene uvrede i nepravde kao da se ništa nije dogodilo.



- I takvih slučajeva ima sve više. Nekima je važno da su svoje učinili: blatom se nabacili na Crkvu. I najnovija jasenovačka provokacija doista nas iznenenađuje i postavlja određena pitanja. Nije li došlo konačno vrijeme da se okrenemo prema budućnosti, a Jasenovac i Bleiburg prepustimo povjesničarima, jer će nas samo istina osloboditi - poručio je Jezerinac.

Biskup Jezerinac: Blatom na Crkvu





“Katolička crkva je uvjerena da postoje i objektivni i subjektivni preduvjeti da se na njemu ispune Božje riječi: ‘Blago narodu kome je Bog gospodin’. S tim željama i molitvama ulazimo u NDH”.



Pozitivni ustaše- Iz dnevnika franjevačkog samostana Sv. Lovre u Šibeniku



“Ako li ustaška Hrvatska ne uspije, propali smo i mi svećenici, časne sestre i sve što se osjeća pošteno i kršćanski. Jedino taj ustaški poredak je nešto pozitivno, a svaki drugi je destruktivan i anarhičan...”



Fratri koljači- 18. rujna 1941., “Il Resto di Carlino”



“Ono je prvi franjevac iz Asiza bratimio ptice i sestrio ribe, a ovi njegovi učenici, po NDH, nabijeni mržnjom, kolju nevine ljude...po jednom istom jeziku, krvi i istom tlu majke zemlje: kolju, ubijaju, zakapaju žive...”



Prekrštavanja- 10. kolovoza 1941., Katolički tjednik



“ Katolički vjernici politički su i socijalno u bitno boljoj kondiciji od  drugih. Obraćenjem, konverzijom osigurava obraćenik sebi koješta što bi inače mogao izgubiti”.



Molitva djece- 1. rujna 1941., “Anđeo čuvar”



“Draga djeco, ja znam da nema među vama ni jednoga koji ne bi znao tko je naš poglavnik. Pomolite se svi za poglavnika. Imajte uvijek poštovanja i ljubav prema njemu...”.
Molitve za NDH - 10. travnja 1941., Katolički list



Jure Krišto, povjesničar koji slovi za najboljeg poznavatelja povijesti Katoličke crkve u Hrvatskoj u 19. i 20. stoljeću, kaže da je knjiga “Dokumenti o protunarodnom radu i zločinima jednog dijela Katoličke crkve” nastala u “kuhinji” komunističkih obavještajnih službi.  - To su “dokumenti” koje je Ozna radila da bi se eliminiralo što više narodnih neprijatelja. Partija je to radila da bi se u narodu oblatilo Katoličku crkvu. Sve je bilo  organizirano kako bi se opravdala ubojstva svećenika. Nitko ozbiljan to ne uzima vjerodostojnim izvorom. Ozna je pripremala te dokumente, to je dokazano. Optuživani su svi oni koji su bili školovani ili su pripadali kulturnim i drugim institucijama - kaže, među ostalim, povjesničar Jure Krišto i dodaje da je ta knjiga “odraz vremena i propagande”.



Povjesničar Ivo Goldstein,  kaže da knjigu  treba promatrati u kontekstu priprema i vremena suđenja kardinalu Alojziju Stepincu.   ( I. Radoš)


Jure Krišto: Te je 'Dokumente' odradila Ozna





- Došao je red na obračun s jednim dijelom katoličke oligarhije. Bio sam novinar i jedan od urednika partijskog glasila Naprijed, pa su me postavili na skupljanje građe za knjigu na tu temu.



Dok su naši neprijatelji nastojali sakriti tragove veza s okupatorom, mi smo se brzo dočepali tih dokumenata kako bi imali jasnu sliku u borbi oko istine - prisjetio se jučer 93-godišnji Horvat. - Knjiga ima 500 stranica, a na svakoj stranici je jedan zločin. Ovdje imam desetak slika Stepinca u različitim situacijama, s njemačkim vojnicima i našima, a ne samo protokolarno kod Pavelića - kaže Horvat.



- Mi smo jedina zemlja u kojoj se sustavno ispoljava jednostranost i oživljava prošlost, kako bi se nastavila u sadašnjosti - kaže Horvat, dodajući kako ga je posebno zaboljela pet puta veća donacija  Sabora za obljetnicu Bleiburgu,  nego Jasenovcu.



Treba zaboraviti prošlost i postati njezin gospodar, kako bi se ona mogla s olakšicama unijeti u budućnost. Takvu Hrvatsku očekujem, bez obzira što profašisti imaju skrivenu ili manje skrivenu potporu ove vlasti. Neka Sanaderovi momci ne sramote sebe, Sabor i Hrvatsku takvim stavom o Bleiburgu - poručio je Horvat. ( Darko Pavičić)

‘Knjiga ima 500 stranica i na svakoj je jedan zločin’

Književnik Joža Horvat bio je jedan od glavnih sakupljača materijala za knjigu.



Darko Pavičić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 04:46