Zone budućnosti Središće, Vrbani III i Trokut

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 04.02.2006. u 13:47

U Zagrebu je vrlo teško definirati zonu u kojoj je idealno kupiti stan, ponajviše zato jer je ponuda mala naspram zahtjeva tržišta i ne gradi se mnogo stambenih zgrada. Dijelovi grada Trešnjevka, Vrbik pa i Kajzerica, u kojima se zadnjih godina intenzivno gradilo, prenapučeni su i nisu primjer kvalitetnog života, a slično je i u nekim podsljemenskim naseljima.

Gdje onda u Zagrebu preporučiti kupnju novog stana ili kuće, posebice ako se barata prosječnom svotom od oko sto tisuća eura? Većina stručnjaka složila se da je na to teško odgovoriti jer nema novih naselja ili zona koje se grade (osim POS-a) nego tek pojedinačnih zgrada unutar nekih dijelova grada.

Šalata najbolja, ali skupa

Dobar odabir mogle bi, primjerice, biti stambene zgrade koje se grade u Trokutu ili na mjestu Uljare blizu Autobusnog kolodvora zbog blizine centra grada, prometne povezanosti i slično. Također, nije loše kupiti stan u urbanoj vili u dijelovima podsljemenske zone koja nije preizgrađena ili uz širu, glavnu cestu kao što je dio oko šestinske crkve. Među boljim lokacijama je i područje na Trnju iza Palače pravde jer nije udaljeno od središta i dobro je prometno povezano, a neće se preizgraditi kao Trešnjevka.

- Kada bih nekome morala preporučiti gdje da kupi stan, rekla bih mu - na Šalati, ali za taj dio grada treba imati novca. Riječ je o odličnoj lokaciji zbog niza elementa kao što je prometna povezanost, nalazi se u središtu grada i miran je kvart. Četvorni metar starijeg stana na toj lokaciji, koji treba adaptirati, bit će oko 3000 eura, a novi na Šalati ili u Ulici Medveščak ima istu cijenu.

Slična je situacija s početkom Pantovčaka ili Tuškancem. Prosječnoj mladoj obitelji preporučila bih kupnju stana u Šestinama, Gračanima, Mlinovima ili na Svetom Duhu, gdje je više zelenila nego u donjogradskim naseljima i nije loša prometna povezanost s gradom. Cijena na podsljemenu je oko 2500 eura po kvadratu. To je bolje od Trešnjevke i Vrbika koji se dosta traže, ali su prenapučeni i stanovi stoje oko 2100 eura po kvadratu - rekla je Ozana Vedić, vlasnica agencije Ozana.

Liste čekanja za stanove

Dobro buduće mjesto za stanovanje je i Središće kraj jezara Bundek i novog Muzeja suvremene umjetnosti, gdje će uskoro početi gradnja nekoliko stambenih zgrada. Atraktivna zona bit će i naselje Vrbani III sa 1800 stanova, a nije loša ni pozicija zgrade na lokaciji Pešćenica - Štrigina. Svi ti spomenuti objekti u novogradnji mogli bi stajati oko 2500 eura po četvornom metru.

Cijene novogradnje su visoke jer ih je vrlo malo na tržištu. U većini agencija za nekretnine zbog velike potražnje postoje liste čekanja za stanove. Gradski urbanisti najavljuju transformaciju nekih zona grada, primjerice Starog Trnja i dijela Ferenčice, koji će nakon donošenja planova i otkupa manjih kuća postati potencijalne zone stambene gradnje, ali se još ne zna kada će se to dogoditi.

- Jedno od mogućih dobrih rješenja je gradnja kuće na rubu Zagreba, gdje postoji javni prijevoz i komunalna infrastruktura, primjerice u Brezovici, Kupinečkom Kraljevcu i drugim mjestima. Oko Zelene magistrale na Perjavici ili u Velikom polju prema Gorici može se naći zemljište i sagraditi kuća za gotovo istu sumu kojom bi se platio stan - rekao je Ljubomir Miščević, profesor s Arhitektonskog fakulteta. Kuće je moguće graditi i u rubnim naseljima koja su nedavno dobila ili čekaju urbanističke planove.
Naselja kuća u okolici

U Popovcu, koji se nalazi 20 minuta automobilom od središta grada, planom je omogućena gradnja 300 kuća, u Hrašću kod Brezovice 500 kuća, a predviđena je i gradnja osnovne škole. U Odri II ima mjesta za oko 1200 kuća i vrtić, a u Hrvatskom Leskovcu kod Lučkog za 1000 kuća i osnovnu školu.


Korana Sutlić

Izdvajamo