Župnik Halić: 'Ženski nogomet ugrožava vjerske slobode'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 23.04.2007. u 18:50

SLATINA - Župnik i dekan Župe sv. Petra u Čađavici Valentin Halić uputio je Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa, ali i Ordinarijatu Požeške biskupije Josipu Tadiću u Čađavici, Općini Čađavica i mjesnoj osnovnoj školi pismo pod naslovom "Protest", u kojem navodi negativan utjecaj ženskog nogometnog kluba u Čađavici na vjerske slobode mještana.

Župnik tvrdi da se utakmice organiziraju nedjeljom u vrijeme mise širom Hrvatske da se curice ne mogu pripremati za krizmu, da su treninzi i utakmice iscrpljujući za djecu i da u tome nema ništa korisno.
Tvrdi da se utakmice organiziraju nedjeljom u vrijeme mise širom Hrvatske da se curice ne mogu pripremati za krizmu, da su treninzi i utakmice iscrpljujući za djecu i da u tome nema ništa korisno.

Posebno mu je zasmetala utakmica koju su čađavičke nogometašice igrale na Mladi Uskrs s ekipom iz Dubrovnika upravo u vrijeme mise, a predsjednika kluba zbog toga je optužio za nametanje samovolje i nasilja.

- Tražim da se nikada više nedjeljom za vrijeme mise ne upriličuje nikakav program, a najmanje sportski s djecom - kaže župnik.

Predsjednik Udruge škole nogometa 2006. općine Čađavica Josip Tadić i trener Josip Keller ogorčeni su zbog župnikove reakcije jer su upornim radom i vlastitim sredstvima uspjeli okupiti 80-ak djece iz čitave općine i osnovati četiri ekipe dječaka i djevojčica koji postižu zapažene rezultate, a imaju nepodijeljenu podršku roditelja, škole i Općine.

- Do sada se samo jedna utakmica igrala u vrijeme mise, a termine određuje HNS. I mi smo roditelji i sve polaznike naše škole nogometa učimo sportskom, zdravom i kulturnom ponašanju i življenju. Budući da me župnik i osobno prozvao, razmišljam o tužbi za klevetu - kaže razočarani Josip Tadić.


Trener Josip Keller i predsjednik Udruge škole nogometa 2006. općine Čađavica Josip Tadić

Vratarka Ana Martinčević, odlična učenica osmog razreda, već je odigrala dvije utakmice za reprezentaciju Hrvatske
 


Petar Žarković

Izdvajamo