Zviždaljkama i posuđem bučalo 4 000 građana

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 26.01.2008. u 14:48

ZAGREB - Više od četiri tisuće Zagrepčana naoružanih kuhačama, tavama, loncima i bačvama danas je bučno prosvjedovalo na Cvjetnom trgu protiv projekta Tomislava Horvatinčića, koji u Donjem gradu planira gradnju Lifestyle centra.

Arhitekti, stolari, komercijalisti, studenti, članovi nevladinih udruga, umirovljenici na štakama, oporbeni političari i brojni prolaznici danas su tako predvođeni organizatorima prosvjeda, članovima udruga Pravo na grad i Zelena akcija, više od sat vremena na zagrebačkoj špici stvarali gromoglasnu buku kojom su htjeli pozvati gradske vijećnike da na skorašnjoj sjednici ne prihvate Detaljni plan uređenja za Horvatinčićev projekt.

Bandić nije došao


Prosvjednici su upozorili da Poglavarstvo i gradonačelnik Bandić pogoduju interesima poduzetnika koji će devastirati Donji grad, sagraditi garažu, zagušiti centar prometom i uništiti pješačku zonu.

Milan Bandić danas se nije pojavio iako je dan prije najavio kako će se u vrijeme prosvjeda provozati Cvjetnim trgom u kočiji. Davor Jelavić, pročelnik za graditeljstvo, jedini je iz Poglavarstva posjetio centar, no ne zbog prosvjeda već zbog obilježavanja povratka lipicanaca u Hrvatsku.

- Treba poslušati građane, no ti prosvjednici ne štite nikakvu baštinu kako oni tvrde. Da štite, došli bi pozdraviti naše lipicance, a ne tamo bučati - kratko je rekao Jelavić.

Inozemno povjerenstvo

Prosvjednike su došli podržati oporbeni političari i javne osobe. Prvi predsjednik Sabora, HDZ-ovac Žarko Domljan, bio je u prvim redovima.

- Svi znamo kako se Horvatinčić obogatio i svakim projektom napravio štetu. Ja sam sto posto uz udruge.

HSP-ovac Pero Kovačević rekao je da Zagrebu treba neovisno i inozemno povjerenstvo koje će poslušati građane i investitora te donijeti odluku.

Alenka Košiša Čičin Šain iz HNS-a napomenula da će u slučaju da Skupština omogući Horvatinčićev projekt pasti svi blokovi u Donjem gradu.

Investitor Tomislav Horvatinčić odustao je od kupnje Stomatološkog fakulteta pa se neće graditi pješački prolaz od Gundulićeve do Cvjetnog trga.

- Dosta mi je natezanja oko prodaje, moj projekt bit će unutar bloka. Prosvjednici su izmanipulirani. Istina je da će se 210 kvadrata Varšavskoj "uzeti" da bi se sagradila rampa za 360 auta, ali zauzvrat unutar bloka napravit će se 2340 četornih metara nove pješačke zone - rekao je Horvatinčić.

Horvatinčić: Ljudi ne znaju protiv čega prosvjeduju


B. Blašković, A. Milković

Izdvajamo