Zvonko Bušić slobodan nakon 30 godina zatvora

ZAGREB - Hrvatska je, kako smo danas neslužbeno doznali, primila zabilješku u kojoj američka strana objavljuje oslobađanje Zvonka Bušića, osuđenog prije 30 godina na doživotni zatvor zbog terorizma odnosno otmice zrakoplova. Pušten je na slobodu 11. rujna, ali će mu biti oduzeta dozvola boravka u SAD-u.



U tom dokumentu najavljuje se da će Bušić već krajem listopada biti deportiran u Hrvatsku ne uloži li žalbu na odluku. Prije deportacije Bušić će biti saslušan u američkom Ministarstvu domovinske sigurnosti pod čijim se nadzorom nalazi od 11. rujna. Odluku o pomilovanju i otpuštanju iz zatvora donijela je Komisija za otpust saveznih zatvorenika pred čijim je članovima Bušić saslušan početkom srpnja.



KRONOLOGIJA SLUČAJA BUŠIĆ



Pred tim istražiteljima Bušić je već bio i prije dvije godine. Unatoč pozitivnom izvješću tada nije bio pomilovan. Nakon 30 godina provedenih u američkim zatvorima, Bušić se vraća u Hrvatsku. Bušić, njegova supruga Julienne, te Frane Pešut, Slobodan Vlašić i Petar Matanić osuđeni su jer su 10. rujna 1976. oteli TWA-ov zrakoplov koji je letio na liniji New York - Chicago. Njihov je cilj bio obratiti pozornost svjetske javnosti na obespravljenost Hrvatske pod jugoslavenskim i komunističkim režimom.



Zato su bacali letke "Poziv na dostojanstvo i slobodu". Jedan od zahtjeva, nakon otmice zrakoplova, bio je da se objavi sadržaj letka koji je bio pohranjen u jednom pretincu na newyorškoj željezničkoj postaji. Iako je policija bila obaviještena da je u pretincu paklena naprava, tijekom demontaže jedan je policajac poginuo.



Otmičari su preletjeli London i Pariz, bacali letke, a predali su se tek u pariškoj zračnoj luci De Gaulle. Bušić i supruga Julienne  osuđeni su 1977. na doživotni zatvor, a ostali na 30 godina. Bušić je dobio pravo na pomilovanje nakon deset godina zatvora, ali do toga, unatoč preporuci suca, nije došlo.


Rodbina još nije dobila obavijest

Supruga i rodbina Zvonka Bušića danas još nisu bili primili službenu informaciju o puštanju na slobodu. - Nadamo se svemu najboljem - rekla je Bušićeva supruga Julienne. - Neslužbeno sam doznala da je postupak Zvonkova puštanja iz zatvora i transfera u Hrvatsku počeo ili da će početi. Svi smo u iščekivanju - izjavila je sestra Zdravka Bušić.





- Zvonko Bušić jedan je od pionira borbe za hrvatsku slobodu od beogradske hegemonije, ali metode nisu bile u skladu s demokratskim standardima - rekao je Šeks.



- Kazna je stvarno ispunila svrhu - rekao je Šeks. Podsjetio je da je još predsjednik Franjo Tuđman preko tadašnje američke administracije i predsjednika Clintona urgirao za Bušića, jer da je to prestroga kazna za "nesretnu smrt jednog američkog policajca".     (V. Re.)

Šeks: Metode Bušićeve borbe bile su nedemokratske

Predsjednik Sabora Vladimir Šeks danas je komentirao neslužbene informacije u vezi s puštanjem na slobodu hrvatskog emigranta Zvonka Bušića iz američkog zatvora nakon 30 godina odslužene kazne zbog terorizma.





Ivica Radoš
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 16:32