SVJETSKE I EUROPSKE PREMIJERE

VIDEO PREGLED NAJVAŽNIJIH PREMIJERA salona u Ženevi

Donosimo detaljan pregled nekih od najznačajnijih modela koji su danas predstavljeni u Ženevi
 Ivan Lacković

Volvo XC 60

Ivan Lacković

Novi Volvo XC60 jedan je od najsigurnijih automobila na svijetu. Dizajnerski prati većeg brata- model XC90. Uz standardne sustave sigurnosti poput automatskog kočenja u slučaju nailaska na prepreku i sustava detekcije mrtvog kuta tu je i "Oncoming Lane Mitigation" sustav koji pomaže u izbjegavanju potencijalnih frontalnih sudara. Kao opcija se nudi i napredni poluautonomni sustav vožnje. U ponudi će između ostalog biti i hibridna verzija. Više informacija o ovom modelu pročitajte ovdje.

Range Rover Velar

Ivan Lacković

Novi član Range Rover obitelji nosi naziv Velar, a po dimenzijama se svrstava između manjeg Evoquea i većeg Rangea Rovera Sport. Naziv Velar dobio je prema prvim prototipovima Land Rovera iz 60-ih godina. Iz Land Rovera ističu praktičnost ovog modela koji uz prostranu kabinu ima volumen prtljažnika 632 litre, odnosno čak 1731 litru kada se obore stražnja sjedala. Dizajn je prepoznatljiv, pogotovo prednji kraj gdje dominiraju Matrix-led svjetla, dok se na stražnjem dijelu ističu horizontalno postavljena svjetla. Ponudu motora čine tri dizelaša: 2,0-litreni četverocilindraš snage 180 KS i 240 KS te 3,0-litreni V6 snage 300 KS. Za one koji preferiraju benzince u ponudi su 2,0-litreni benzinac snage 250 KS, dok vrh ponude zasad čini 3,0-litreni V6 motor snage 385 KS. U Land Roveru su odlučili da će svi modeli imati pogon na sva četiri kotača.

Honda Civic Type R

Ivan Lacković

Honda je napokon predstavila serijsku izvedbu svog modela Type R. Vanjski dizajn ostao je gotovo nepromijenjen u odnosu na koncept. Snaga 2,0-litrenog VTEC motora iznosi 320 KS, vozači mogu birati između 3 načina vožnje od kojih je "+R" namijenjen vožnji na trkaćoj stazi. Mjenjač je ručni. Više slika i detalja pogledajte ovdje.

Volkswagen Arteon

Volkswagenova premium limuzinu kupe stila pod nazivom Arteon ovdje ima svjetsku premijeru. Uz dizajn koji se nije previše promijenio u odnosu na koncept po kojem je rađen, ističe se široka ponuda benzinskih i dizelskih motora čija se snaga kreće od 150 do 280 KS. Kod nas dolazi u srpnju. Više detalja i slika pogledajte ovdje.

Ford Fiesta ST

Ivan Lacković

Ispod poklopca motora nove Fieste ST nalazi se novorazvijeni 1,5-litreni EcoBoost trocilindraš s turbinom koji razvija 200 KS. Ubrzanje do stotke iznosi 6,7 sekundi, što je za 2 desetinke brže od prethodnika. Vozačima se nudi tri načina vožnje: "Normal", "Sport" (bolji odaziv na gas i jači zvuk) i "Track" (namijenjen sportskog vožnji, isključuje sustave stabilnosti).

Seat Ibiza

Ivan Lacković

Peta generacije Seat Ibize dolazi na novoj platforma MWB AO, koju će koristiti i novi VW Polo i Škoda Fabia. U usporedbi s prethodnikom, nova Ibiza ima 95 mm duži međuosovinski razmak, a uz to je 87 mm šira, dok su dužina i visina ostale gotovo iste. Rezultat povećanog međuosovinskog razmaka je veća prostranost u kabini. Povećan je i prtljažnik koji sada ima obujam od 355 litara. Što se motorizacije tiče, tu je novi 1,5-litreni TSI motor snage 150 KS. Ponudu otvara 1,0-litreni TSI s 95 ili 115 KS. Uz 5-stupanjski i 6-stupanjski ručni mjenjač, u ponudi će biti i 7-stupanjski DSG.

Porsche Panamera Sport Turismo

Ivan Lacković

Riječ je varijanti s produženim krovom u shooting brake stilu i bitno više mjesta u prtljažniku od standardne izvedbe koja uz atraktivan dizajn nudi i praktičnost. Dodatne informacije o modelu pročitajte ovdje.

Audi Q8 Sport Concept

Ivan Lacković

Jedan od zanimljivijih koncepata ženevskog sajma svakako je Audijev hibridni suv kodnog imena Q8 Sport Concept. Za pogon je dakle zadužena kombinacija 3,0-litrenog V6 benzinca (443 KS) i elektromotora koji zajedno broje 476 KS i 700 Nm okretnog mementa, što omogućava ubrzanje do 100 km/h za 4,7 sekunde, a maksimalna brzina iznosi pozamašnih 275 km/h. Konačnu verziju modela Q8 trebali bi vidjeti iduće godine.

Mercedes E-klasa Cabriolet

Ivan Lacković

Linije su preuzete s E-klase Coupe, dok je naravno glavno obilježje platneni krov koji će se nuditi u tamno smeđoj, tamno plavoj, tamno crvenoj ili crnoj boji. U odnosu na svog prethodnika dulji je za 123 mm, dok je u širinu narastao za 74 mm. Međuosovinski razmak pritom je povećan za 113 mm što će najviše osjetiti putnici na stražnjim sjedalima koji sada, prema navodima proizvođača, imaju dodatnih 102 mm prostora za koljena. A praktičnost nudi i prtljažnik obujma 385 litara (310 s otvorenim krovom) te oboriva stražnja sjedala (50:50). Za udobnost se brine zračni ovjes "Air Body Control" već viđen u limuzinskoj verziji ovog modela. Po prvi put kupcima kabrioleta će se nuditi i poznati 4Matic pogon na sva četiri kotača.

Bentley EXP 12 Speed 6e Concept

Ivan Lacković

Bentley je u Ženevi odlučio prikazati koncept kodnog imena EXP 12 Speed 6e koji je pokretan samo električnim motorom. Iz Bentleya ističu kako ovim konceptom žele provjeriti stav svojih kupaca ovoj vrsti pogona koja bi mogla zaživjeti u skoroj budućnosti. Unutrašnjost je također futuristična sa velikim ekranom osjetljivim na dodir, kao i "odrezanim" upravljačem. Na prednjem dijelu ispod maske se nalazi logo 6e koji svjetli kada je auto upaljen.

Mitsubishi Eclipse Cross

Ivan Lacković

Sve populariniji segment tržišta svakako su crossoveri, a novi igrač u ovom segmentu je Mitsubishi Eclipse Cross. Naziv dolazi od kombinacije imena sportskog automobila i riječi cross koja označava skraćenicu za crossover. I dok je prednji dio poznat i sličan ostalim Mitsubishijevim modelima, stražnji kraj dobio je novi oblik i izgled, a neke će stražnja svjetla podsjetiti na ona s Toyote C-HR. Ipak, ovdje su ona povezana vodoravnom linijom u LED tehnologiji. Iz Mitsubishija napominju kako Eclipse Cross uz dinamične linije nudi i visoku razinu praktičnosti. Početni model pokretat će 1,5-litreni benzinski turbo motor uparen s CVT mjenjačem.

Alpine A110

Ivan Lacković

Ime dolazi od legendarnog modela A110 Berlinette koji je nakon 55 godina napokon dobio svojevrsnog nasljednika. Ističe se aluminijskom karoserijom koja uvelike smanjuje ukupnu masu automobila koja iznosi samo 1080 kg. Za odlične performanse brine se 1,8-litreni turbak snage 250 KS koji omogućava ubrzanje do stotke za impresivnih 4,5 sekundi. U svakom slučaju treba pohvaliti Alpine što u ovo doba električnih i autonomnih automobila predstavlja sportski model namijenjen za istinsko uživanje u vožnji.

Renault ZOE e-Sport Concept

Ivan Lacković

Ova jurilica broji čak 460 KS koji dolaze iz dva elektromotora. Koristi tehnologiju iz Formule E. Karoserija je izrađena od karbona pa ukupna masa iznosi tek 1400 kg (zajedno s elektromotorima na čije baterije odlazi 400 kg). ZOE e-Sport Concept do stotke ubrzava za samo 3,2 sekunde, a do 210 kmh na koliko je limitiran stiže za manje od 10 sekundi.

Mercedes-Maybach G650 Landaulet

Ivan Lacković

Samo 99 primjeraka ovog ekskluzivnog terenca s otvorenim krovom bit će proizvedeno, a ispod luksuzne vanjštine krije se 6,0-litreni V12 motor snage 630 KS i čak 1000 Nm okretnog momenta. Više detalja o ovom monstrumu pročitajte ovdje.

Brabus G 550 4x4² Adventure

Ivan Lacković

Brabus se odlučio pozabaviti G-klasom 4x4², pa je tako 4,0-litreni V8 twin-turbo motor pojačan je sa serijskih 420 KS na čak 550 KS uz impresivnih 800 Nm okretnog momenta. Iz tuning kuće tvrde da brzinu od 100 km/h ovaj monstrum hvata za samo 6,7 sekundi. Više slika i detalja pročitajte ovdje.

Ferrari 812 Superfast

Ivan Lacković

Ovaj automobil ne treba posebno predstavljati. Riječ je o najsnažnijem serijskom Ferrari modelu. koji nije podlegao novom trendu ugradnje turbo motora. Tako će se ispod poklopca naći 6,5-litreni V12 atmosferski motor snage čak 800 KS uz 718 Nm okretnog momenta. Upravo od tog dolazi naziv 812 (800 KS iz V12 motora). Početna cijena prije poreza iznosit će oko 280 tisuća eura. Vjerujemo kako će zbog činjenice da je vrlo vjerojatno riječ o posljednjem atmosfercu od Ferrarija (barem u sljedećih nekoliko godina) 812 Superfast odlično držati cijenu u budućnosti.

Citroën C-Aircross Concept

Ivan Lacković

Riječ je o konceptu koji najavljuje novu generaciju modela C3 Picasso. C-Aircross dug je 415 cm, širok 174 cm, dok visina iznosi 163 cm. To su dimenzije slične onima na Nissanu Juke. Po pitanju dizajna, inspiriran je izgledom novog Citroëna C3. Za robusniji dojam brinu se zaštitni elementi na karoseriji, a tu je i popularni Airbump koji smo u različitim varijantama dosad mogli vidjeti na Cactusu i novom C3. Ovaj koncept prati i nekoliko futurističkih rješenja, poput bočnih kamera koje zamjenjuju retrovizore, stražnjih vrata koja se otvaraju u suprotnom smjeru te "svemirske" unutrašnjosti sa zvučnicima ugrađenim u naslone za glavu.

Peugeot Instinct Concept

Ivan Lacković

Peugeot Instinct Concept novi je koncept kojim francuski proizvođač predstavlja svoju viziju autonomnog automobila. Iz Peugeota naglašavaju kako ovaj koncept nudi potpunu slobodu u vožnji, budući da su na raspolaganju čak 4 načina vožnje: dva aktivna načina vožnje u kojima vozač sam upravlja automobilom ( Drive Boost i Drive Relax) i dva autonomna načina u kojima se Instinct Concept sam vozi ( Autonomous Sharp i Autonomous Soft).

Mercedes-AMG GT Concept

Ivan Lacković

Koncept koji bi trebao konkurirati Panameri predstavlja potencijalnu budućnost AMG modela budući da ga pogoni hibridni motor snage 815 KS. Više o ovom konceptu pročitajte ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:55