GENEVA MOTOR SHOW 2019

VIDEO: Pogledajte što je Mate Rimac predstavio pred svjetskim novinarima i drugim proizvođačima u Ženevi!

 
 Fran Kurelac

U društvu proizvođača kao što su Lamborghini, Koenigsegg, Pininfarina, Bentley i Porsche (koji u svom vlasništvu uostalom i posjeduje 10 posto tvrtke), Rimac Automobili u Ženevi su izložili dva noviteta od kojih je prvi bio jedan od prototipa lani predstavljenog modela C_Two, ovoga puta u novoj i vrlo upečatljivoj bijelo-plavoj kombinaciji.

Unutrašnjost je ručno izrađena unutar kompanije, a ovaj put ističe se tamno plava koža koja izgleda odlično u kombinaciji s karbonskim elementima. Zgodan detalj: umjesto aparata za gašenje požara pod sttražnjim su staklom sada dvije putničke torbe, u istoj plavoj koži.

Automobil, podsjetimo, pokreću četiri elektromotora ukupne snage 1914 KS, sa čak 2300 Nm okretnog momenta, a ubrzanje od 0 do 60 mph (96 km/h) iznosi tek 1,85 sekundi, dok do 300 km/h stiže za samo 11,8 sekundi. Zanimljivo je da iz kompanije, međutim, ističu kako je moguće da ćemo po pitanju performansi i tehnologije vidjeti i dodatna poboljšanja kada 2020. godine krenu prve isporuke produkcijskih primjeraka. Taj je vremenski rok, inače, postavljen prilikom prošlogodišnje premijere, a Mate Rimac potvrdio je sada u Ženevi da se po tom pitanju sve odvija prema planu.

Fran Kurelac

Drugi predstavljeni izložak na Rimčevom štandu, međutim, zapravo je još i zanimljiviji jer po prvi put pokazuje što se krije ispod atraktivno skrojenog odijela C_Two. Konkretno, riječ je o monokok šasiji koja je osmišljena i izrađena konkretno za ovaj automobil, a u sebi objedinjuje elemente pogonskog sklopa s baterijama i elementima prednjeg i stražnjeg ovjesa i k tome je najveći takav monokok u današnjoj automobilskoj industriji. Unatoč tome, zajedno krovom teži manje od 200 kg i bit će homologirana globalno.

Fran Kurelac

Naravno, osim samog razvoja modela C_Two, u kompaniji Rimac Automobili cijelo vrijeme imaju niz projekata s drugim proizvođačima koje opskrbljuju dijelovima potrebnim za električne modele. Kako sami ističu, proizvodnja ključnih dijelova za električne modele za premium proizvođače ostaje glavni i primarni cilj kompanije. Posljednji primjer za to je i novi Aston Martin Valkyre, koji svojih 1176 KS može dobrim dijelom zahvaliti upravo Rimcu…

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:41