TRŽIŠTE AUTOMOBILA

INTERVJU: Danijel Benussi Vlasnik tvrtke Auto Benussi Prodaja će se oporaviti od korona-krize, ali će ipak trebati malo strpljenja

Krizni stožer donio je svoje mjere protiv širenja virusa, ali i mi svoje. Odmah smo uveli online prodaju s potpuno besplatnom dostavom i jamstvom povrata u roku 14 dana, ako odabrani auto ne ispuni očekivanja. Bio je to dobar potez s kojim nastavljamo, kaže Danijel Benussi
 CROPIX

Kako je krenula prodaja rabljenih početkom godine?

Činilo se da će ovo biti rekordna godina. Tržište se odlično otvorilo, potražnja za novijim i kvalitetnijim vozilima s jamstvom su bilježila i do 50 posto veću prodaju nego lanjskog siječnja i veljače. Na žalost, tržište se umrtvilo sredinom ožujka iz poznatih razloga.

Travanj je bio potpuno pasivan?

Ne baš. U travnju smo aktivirali online prodaju vozila s besplatnom dostavom i to se pokazalo jako dobrim. U kratko vrijeme prodali smo tako nekoliko vozila i pad prodaje u odnosu na travanj 2019. iznosio je 85 posto. Bez online prodaje ništa ne bi prodali.

Motivirani time, besplatnu dostavu nastavljamo i dalje sve aktivnije nuditi. Pokazalo se da ima kupaca koji iz topline doma žele odabrati svoj budući automobil.

Pritom imaju zaštitu da će dobiti auto kvalitete i općeg stanja sukladnog očekivanjima, a tu uvelike pomaže jamstvo povrata automobila bez ikakvog troška u roku 14 dana, u slučaju da isto nije sukladno očekivanjima. Istovremeno, to s naše strane također jamči da nisu kupili “ mačka u vreći “ bez pravne zaštite.

U vrijeme kad je sve stalo i bilo zatvoreno sigurno ste razmišljali o budućnosti? Možda i o nižim cijenama i drugim pogodnostima?

Naravno. Za početak, osim online prodaje s besplatnom dostavom, pripremili smo i pogodnosti financiranja, s mogućnošću plaćanja u ½ i 1/3 bez kamata te obročno plaćanje s kamatom od samo 2,99 posto.

Ne vjerujemo da će cijene doživjeti značajniju korekciju, naročito ne onih kvalitetnih i provjerenih starosti do sedam godina. Što se tiče cijena takozvanih “nekvalitetnih automobila” neki prodavatelji će vjerojatno biti prisiljeni na spuštanje cijena.

Na kakva jamstva kupci mogu računati?

Po mom sudu, jamstvo na rabljeni je najvažniji faktor prilikom odluke o kupnji, jer znamo da je druga najveća investicija poslije rješavanja stambenog pitanja upravo kupnja vozila.

Meni osobno bilo bi nepojmljivo investirati velik i teško zarađen novac u neprovjereno vozilo bez jamstva prodavatelja. Manjim trgovcima rabljenih, međutim, zahtjevno je kvalitetno pripremiti vozilo s dobrim I iskoristivim jamstvom. Kako godine protječu, nudimo sve duže jamstvo.

Danas je to do dvije godine te jamstvo na pravo povrata u roku od 14 dana u slučaju da kupcu vozilo nije ispunilo očekivanje. Vrlo bitno je da svaki naš rabljeni prije isporuke prelazi detaljan pregled u 180 točaka, što uključuje i redovan servis.

Iz kojih izvora dolaze vaši rabljeni? I za kakvim je modelima najveća potražnja?

Vozila nam dolaze iz raznih hrvatskih izvora, a prvi uvjet je da budu kvalitetna i pouzdana. Svi naši rabljeni imaju poznatu povijest, a moguće je provjeriti stanje kilometraže na stanicama za tehnički pregled.

Kupci najviše traže automobile starosti tri do sedam godina i uglavnom do oko 120 tisuća prijeđenih kilometara. U kategorijama prednjače mali gradski automobili i kompakti, ali sve više raste interes za rabljenim SUV vozilima.

S obzirom na to da zastupamo premium brand, u našem portfelju imamo i individualne narudžbe za rabljene primjerke kakvi se ne mogu naći na hrvatskom tržištu.

Što očekujete do kraja godine, kakvi su planovi i projekcije?

Ljudi jednostavno moraju zadovoljiti svoje potrebe za prijevozom. Mnogi si ne mogu priuštiti potpuno nov auto, ali u jednom trenutku morat će zamijeniti stari i dotrajali mlađim rabljenim ili zbog potrebe kupiti drukčiji tip vozila.

Konkretne brojke teško je reći s obzirom na to da se nalazimo u razdoblju nakon potpune blokade tržišta. Očekujemo, naravno, da će se prodaja polagano buditi i da će interes rasti, no sporijim tempom nego prošle godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 10:33