TKO ŠTEDI TAJ VRIJEDI

AKCIJA AUTO KLUBA - ECOCHALLENGE 2018 powered by Opel: S čitateljima smo naučili trikove za štednju ugoriva u vožnji dolinom Mirne

U opuštenoj atmosferi kakvu samo Istra pruža, u prekrasnom ambijentu vinarije Cattunar i uz stručnu pomoć instruktora tvrtke Ekomobilis, čitateljima Auto kluba, sudionicima tradicionalne akcije EcoChallenge, ponudili smo sve trikove štedljive vožnje koje su odmah mogli isprobati u praksi za upravljačem Opel Astri 1.6 CDTi
 Marin Tomaš

Aj lipo je u Istri, pjevaju Gustafi, no, bio je to i najčešći komentar koji smo čuli na kraju naše tradicionalne akcije EcoChallenge koja je u novom formatu postala dvodnevna škola štedljive vožnje. Za 16 čitatelja koji su svoje mjesto izborili najzanimljivijim odgovorom pitanje zašto bi baš oni trebali biti sudionici EcoChallengea 2018. druženje s upravljačem štedljive Opel Astre 1.6 CDTi započelo je u Zagrebu odakle je karavana krenula put Istre. Terra magica kako su je nazvali stari Rimljani, svu svoju magičnost otkriva u Brtonigli, gradiću na sjeverozapadu našeg najvećeg poluotoka koji leži na četiri različita tipa zemlje koja ujedno predstavljaju i sve vrste tla koje se nalaze u Istri.

Foto: Marin Tomaš

Bio je to tek jedan od detalja s kojim nas je upoznao naš domaćin Franco Cattunar, jedan od najpoznatijih vinara Hrvatske. U prelijepom obiteljskom hotelu s pet zvjezdica i jedanaest luksuznih soba s pogledom na more, dolinu Mirne i Učku, uz priču o četiri različite istarske Malvazije nastale na četiri različite vrste zemlje, nije izostala ni degustacija u podrumu posljednjih 15 godina najnagrađivanije istarske i hrvatske vinarije u kojoj se obiteljsko znanje, strast i vještina prenosi iz generacije u generaciju.

Opel EcoChallenge 2018.
Marin Tomaš

Nakon noći usred vinograda, uslijedilo je predavanje instruktora tvrtke Ekomobilis koji su sudionicima EcoChallengea otkrili kako štedjeti gorivo, a pritom ne puzati po cesti. Napunivši spremnike Opel Astri na benzinskom servisu APIOS, brand partnera OMV-a, sinonima za kvalitetu, svi trikovi eko-vožnje odmah su primijenjeni u praksi na najljepšim cestama u unutrašnjosti Istre koji vode dolinom rijeke Mirne. Dan je okončan ručkom u živopisnim Žnjidarićima, a bila je to prigoda za sabiranje dojmova.

Opel EcoChallenge 2018.
Marin Tomaš

Nikola Žnidarić nije krio očaranost ljepotama Istre. – Prelijepo je ovdje. Doista smo uživali u svemu što smo vidjeli. Vozačku imam već 31 godinu, ali uz ovako stručna objašnjenja uvijek se otkrije nešto novo. Bit će tu materijala i za mog 20-godišnjeg sina Karla.

Mladen Strahija odmah nas je upozorio na svoj dugogodišnji staž čitatelja Auto kluba, a potom iznio svoje dojmove. “Ja sam jedan od onih koji voli voziti i ovo je bio izlet iz snova. Doma imam Astru staru desetak godina koja je već napravila preko 300.000 km i sjesti u modernu potpuno novu verziju bio je dodatni plus ovom izletu u kojem sam uz to i nešto naučio.”

Izlet u Istri za Luku Permana bio je dobar podsjetnik, ali i prigoda za opuštanje. “Godišnje radim 50 do 60 tisuća kilometara i uvijek se dobro podsjetiti na neke stvari. U opuštenoj atmosferi malo smo se družili, upoznali neke nove ljude i ovaj vikend ostat će mi u lijepom sjećanju, siguran sam i ostalima.”

Ukratko

Za vrhunsko gorivo koje jamči vrhunske performanse i postojanost motora, pobrinuo se Apios, sponzor EcoChallenga i brand partnera OMV-a, sinonima za kvalitetu goriva. Na 16 benzinskih servisa u 14 gradova APIOS nudi goriva poboljšana najmodernijim paketom aditiva

Uz najviše standarde smještaja, proljetos otvoreni Wine Residence Cattunar okružen vinogradima nudi i jedinstvenu vizuru doline Mirne, a pogled seže od Učke do mora. U ugodnom ambijentu hotela i vinarije Cattunar, instruktori tvrtke Ekomobilis čitateljima Auto kluba otkrili su tajne štedljive vožnje

Franco Cattunar je uz vrhunska vina i delicije sudionike EcoChallengea upoznao i s bogatom poviješću svoje vinarije

Brojne ceste i cestice što povezuju usnule gradiće i sela u unutrašnjosti Istre, još jednom su se pokazale idealnim terenom za upoznavanje svih kvaliteta Opel Astre

ECOTEC znači manja potrošnja i emisija

Turbodizelski 1.6 CDTi debitirao je 2013. u Zafiri Tourer, no prvi motor s blokom i glavom od aluminijske legure kojeg su projektirali i izrađuju Opelovi stručnjaci, vrlo brzo se proširio Opelovom paletom modela. Niska potrošnja, uglađen rad i zavidna snaga kvalitete su koje proizlaze iz male mase motora, turbo ponjača promjenjive geomterije, te napajanja s 10 ubrizgavanja u jednom ciklusu, a posebno dolaze do izražaja u novoj Astri u kojoj se nudi u tri izvedbe (110, 136 i 150 konja).

Goriva oplemenjena modernim aditivima

Tvrtka APIOS osnovana je 2009., a na području Hrvatske već broji 16 moderno opremljenih benzinskih servisa raspoređenih na strateškim prometnim pravcima u 14 gradova. Posljednja u nizu otvorena je u svibnju ove godine u Umagu. Kao OMV brand partner, APIOS koristi proizvode najviše razine kvalitete s najnovijom generacijom aditiva, razvijenom od strane OMV-a koji uklanja onečišćenja iz sustava napajanja i štite ga od korozije, a smanjeno pjenjenje pomaže učinkovitom i bržem točenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:13