AKTUALNO

BMW, Daimler AG, Ford i VW grupa udružili snage u izgradnji europske mreže punionica!

Električni automobili kucaju na vrata, a najveći problem koji bi mogao udaljiti ljude od kupnje električara upravo su punionice, odnosno nedostatak istih. Zato su ovi proizvođači odlučili izgraditi mrežu od oko 400 stanica za brzo punjenje do 2020. godine
 IONITY

BMW, Daimler AG, Ford i Volkswagen grupa odlučili su se udružiti u zajednički pothvat naziva IONITY kojim su položili temelje za izgradnju najsnažnije mreže stanica za brzo punjenje električnih vozila u Europi. Naime, električni automobili kucaju na vrata, a najveći problem koji bi mogao udaljiti ljude od kupnje električara upravo su punionice, odnosno nedostatak istih.

Zato su ovi proizvođači odlučili izgraditi mrežu od oko 400 stanica za brzo punjenje do 2020. godine kako bi osigurali elektromobilnost. Novoosnovano poduzeće IONITY sa sjedištem u Münchenu započelo je s prvim poslovnim aktivnostima. IONITY tim već će početkom 2018. godine okupljati oko 50 zaposlenih te će se postepeno izgrađivati i širiti.

„Dalekosežna dostupnost High-Power-Charging mreže neophodna je za uspješan proboj elektromobilnosti na tržište. Osnutak IONITY-ja važna je prekretnica koja pokazuje da proizvođači automobila u tu svrhu udružuju svoje snage. Stvaranjem prve paneuropske HPC mreže (HPC - High-Power-Charging) elektromobilnost se može održati i kod putovanja na duge staze. Pritom smo posebice usredotočeni na korisnika. Naš su cilj brzi i komforni postupci punjenja koji će se moći plaćati digitalnim putem.“, izjavio je vođa projekta Michael Hajesch. S izgradnjom prvih 20 stanica kreće se još u 2017. godini. One će biti postavljene uz autoceste i glavne prometnice, između ostalog u Njemačkoj, Norveškoj i Austriji, te će biti javno dostupne uz međusobnu udaljenost od oko 120 kilometara. IONITY se pri tome oslanja na suradnju sa snažnim kooperacijskim partnerima kao što su Tank & Rast, Circle K i OMV, a posebno će profitirati od njihovih atraktivnih lokacija. Širenje diljem Europe na preko 100 stanica za brzo punjenje uslijedit će u 2018. godini. Na svakoj IONITY stanici za brzo punjenje bit će dostupno nekoliko priključaka za punjenje. Na taj način korisnici će do 2020. godine neovisno o proizvođaču automobila imati pristup tisućama HPC mjesta za punjenje.

IONITY

HPC mreža koristi europski kombinirani standard punjenja CCS (Combined Charging System). Snaga punjenja koja iznosi do 350 kW po mjestu za punjenje omogućava vozilima s odgovarajućom opremom znatno kraće vrijeme punjenja u usporedbi s danas dostupnim sustavima. Otvorenost sustava i rasprostranjenost diljem Europe u znatnoj će mjeri doprinijeti prihvaćanju električnih vozila. Pažljiv odabir lokacija usmjeren prema potrebama korisnika nalazi se u fokusu pri realizaciji IONITY mreže. Pored toga, ovaj zajednički pothvat u vidu ima i pametno povezivanje s već postojećim rješenjima za punjenje. IONITY stoga intenzivno komunicira s postojećim infrastrukturnim inicijativama – između ostalog i s onima koje podupiru tvrtke osnivačice i politika. Investiranjem u izgradnju IONITY mreže proizvođači automobila kao sudionici ovog projekta objedinjuju svoj angažman za elektromobilnost.

Taj savez dodatno naglašava posvećenost sudjelujućih proizvođača prema električnim vozilima te se oslanja na međunarodnu suradnju diljem industrije. Osnivački partneri BMW grupa, Daimler AG, Ford Motor Company i Volkswagen grupa jednakim dijelovima sudjeluju u ovom zajedničkom pothvatu. Drugi proizvođači automobila također se pozivaju da aktivno doprinose izgradnji HPC mreže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 12:22