IDU U POVIJEST

BUDUĆNOST JE STIGLA, no pitanje je treba li nam ova inovacija u automobilima?

Lexus

 

Budućnost postaje sadašnjost! Tako bismo najbolje mogli opisati potez Lexusa da prvi u serijski automobil ugradi kamere umjesto retrovizora. Takvu praksu dosad smo gledali na konceptima, a japanski proizvođač odlučio je da je vrijeme da ova "inovacija" uđe u serijsku proizvodnju. Prvi model koji će umjesto klasičnih retrovizora imati kamere s ekranima na kojima će se projicirati slika bit će Lexus ES. Prednosti u odnosu na klasični retrovizor svakako ima: prije svega, otpor zraka je manji, buka koju specifični oblici retrovizora stvaraju bit će minimalizirana, a kamera će pritom moći pokriti veći prostor od zrcala.

 

Foto: Lexus

U Lexusu su odlučili da će se slika prikazivati na 5-inčnim zaslonima koji će biti ugrađeni u A-nosačima krova. Tu dolazimo do prvog "problema". Ne znamo za vas, ali nama ovakvo što baš i ne izgleda najspretnije izvedeno. Osim toga, veliki zaslon vidljiv je po noći i kada nema sunca, no kada sunce krene udarati po ekranu, pitanje je kakva će biti vidljivost a samim time i sigurnost. Još jedan problem svakako je održavanje. Popravak ekrana i kamera vjerojatno će biti skuplji od popravka klasičnog retrovizora...

Neki od vas možda će se sjetiti kako je Audi prije nekoliko mjeseci prikazao svoju viziju "digitalnih retrovizora", no riječ je o konceptnoj verziji, dok će Lexusov sustav biti dostupan već od idućeg mjeseca. Ipak, u Europi ga još nećemo gledati budući da je zasad rezerviran za japansko tržište. Ostatak svijeta još će trebati pričekati, a razlog je između ostalog i u samim propisima i regulacijama budući da je potrebno prethodno odobravanje ove tehnologije koju je zasad odobrio samo Japan. Mislite li da ovaj sustav ima smisla ili preferirate klasične retrovizore?

Izdvajamo

Iz drugih medija