VOZILI SMO

CITROËN C4 CACTUS Avangardan dizajn i prostrana unutrašnjost

Glavni adut malog crossovera je cijena osnovnog modela od 101.900 kuna

Citroënov novi adut u klasi malih crossovera zove se C4 Cactus, a pažnju u prometu privlači na prvi pogled svojom specifičnom dvobojnom karoserijom s plastičnim Airbumps oplatama koje su punjene zrakom te štite od udaraca i ogrebotina. Uživo izgledaju izvrsno, a čini se da bi na duže staze vlasniku automobila mogle uštedjeti dosta novca.

Putnička kabina ostavlja dojam iznimne prostranosti, što treba zahvaliti velikom panoramskom krovu. Dojam visoke kvalitete izrade u kabini je naglašen s nekoliko zgodnih detalja.

Za početak, pretinac za rukavice ispred suvozača otvara se prema gore, za što je bilo potrebno pomaknuti zračni jastuk u prednji dio krova.

Stražnji prozori otvaraju se samo na kant, čime je Cactus izgubio 11 kilograma, od ukupno 200 koliko je lakši od klasičnog peterovratnog C4. Nadalje, stražnja se klupa obara samo u komadu, bez mogućnosti djelomičnog preklapanja. Takvih karakterističnih detalja ovdje ima čitav niz, pa umjesto klasičnih kvaka, ručke na vratima izgledaju kao da su skinute sa starog kofera, a sedam inčni info zaslon i digitalna instrument-ploča ispred vozača sjajno se dopunjavaju.

Što se motorizacije tiče, kupci će moći birati između dva benzinska i dva dizelska motora te ručnog ili robotiziranog ETG 6 mjenjača. Ako baš želite potonji, pripremite se na nešto sporiju reakciju i karakteristično klimanje glavom jer je ručni u svakom slučaju bolji izbor.

Dizelski motor u praksi je solidan, tek mrvicu glasan, pa znatno bolji dojam ostavlja THP sa 110 KS uz koji je i dojam cijelog voznog sklopa, uključujući upravljač i ovjes, ukupno povoljniji. U ponudi nema pogona na sve kotače, a kako stvari stoje, čini se da ga niti neće biti.

C4 Cactus u Hrvatsku stiže početkom rujna. Cijene kreću od 101.900 kuna za osnovni benzinski motor, dok će prvi dizelaš stajati 118.095 kuna, a zanimljiv je i BlueHDI sa 100 KS kod kojega je zbog nulte trošarine cijena sa srednjim paketom opreme 125.900 kuna.

TEHNIČKI PODACI

BlueHDI 100

Motor dizelski, 4 cil.

Obujam 1560 ccm

Snaga 100 KS

Moment 254 Nm

Potrošnja 3.4 l/100 km

Ubrzanje 10.7 sekundi

Maksimalna brzina 184 km/h

Prtljažnik 358 litara

Mjenjač 5 brzina, ručni

Cijena 125.900 kuna

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:46