"ANTI-DIZELSKI" POTICAJI

DIZEL SVE OMRAŽENIJI: britanska će vlada ponuditi vlasnicima dizelaša 2 tisuće funti kako bi ih se riješili i vozili benzince te hibride!

Sve je više odredbi koje ograničavaju kretanje dizelaša po velikim europskim gradovima, a britanski parlament ide i korak dalje izradivši program koji vlasnicima nudi novac (poticaje) kako bi se riješili svojih dizelaša
 Evening Standard

Izgleda kako je rat protiv dizelaša u punom zamahu. Dok smo nedavno pisali o velikim gradovima poput Pariza, Madrida, Atene koji će zabraniti vozilima na dizel gorivo vožnju po centrima tijekom sljedećih deset godina s ciljem smanjenja onečišćenja zraka, sada je britanska vlada objavila novi program s kojim se uključuju u borbu protiv dizelaša. Prema tom programu, koji ima za cilj poboljšanje kvalitete zraka, vlasnici starijih dizelaša dobit će poticaje u iznosima do 2 tisuće funti namijenjenim za kupnju novog auta. Osim toga, naglasak će biti stavljen na vlasnike starijih dizelskih vozila i slabije imovinske moći, kojima će poticaji koristiti za kupnju automobila koji neće toliko zagađivati.

Na ovaj način bi prodaja benzinskih i hibridnih vozila u Engleskoj dodatno porasla. Podsjetimo, Englezi polako okreću leđa dizelašima i bez ovih poticaja, što potvrđuje konstantan pad prodaje dizelaša, budući da se sve više kupaca odlučuje na kupovinu benzinaca i hibrida. Uvođenje ove odredbe trebalo bi rezultirati dodatnim rastom za hibride i benzince.

Sve gore navedene odredbe najviše bi pogodile njemačke proizvođače koji većinu većinu svoje prodaje baziraju na dizelskim modelima, noaročito u višoj srednjij i visokoj klasi gdje je i profit veći. Ipak, zanimljivo je da je i Njemačka odlučna u borbi protiv zagađnjenja. Oni planiraju još strožu varijantu, budući da je već izrađen prijedlog prema kojem bi trebalo povećavati trošarine na dizelske, ali i benzinske motore, a koja za krajnji cilj ima potpuno ograničavanje dizelaša i benzinaca do 2030. godine. Iako je vrlo vjerojatno kako ova odredba ipak neće zaživjeti, sigurno je kako će se kupnja dizelaša destimulirati na različite načine, dok će se istovremeno poticati kupnja hibrida i električnih automobila.

Volkswagen

Neki proizvođači već se prilagođavaju ovim trendovima, pa će se tako primjerice novi Nissan Juke natržištu nuditi samo kao benzinac ili hibrid. Iz Nissana su izjavili kako su njihovi novi benzinski motori toliko efikasni i štedljivi da jednostavno nema potrebe za dizelske verzije.

S obzirom na stanje u našoj državi u kojoj je prosječna starost voznog parka preko 13 godina, odredba poput ove mogla bi pomoći vlasnicima starijih modela da nabave ekološki prihvatljiviji automobil. Nažalost, čini se da ćemo za takvo što morati pričekati, budući da se kod nas ove godine ne nude niti eko poticaji...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 03:27