FOTO, VIDEO

EKSKLUZIVNO S VRUĆEG PIJESKA OMANA! Vozimo novi Lexus LS 500h, hibridnu krstaricu koja ponovo redefinira visoku klasu

Lexus je u Sultanatu Oman na krajnjem jugu Arapskog poluotoka novinarima odlučio predstaviti potpuno novu, petu generaciju limuzine visoke klase s oznakom LS, a mi smo jedini hrvatski magazin koji je pozvan na testne vožnje i svečanu ceremoniju predstavljanja u luksuznom Lexus showroomu Wattayah u glavnom gradu Muscatu
 Lexus

Zlatko Horvat

Najprestižniji Lexus s oznakom LS kroz četiri generacije poznajemo već gotovo 30 godina, a s obzirom na to da je najluksuzniji Lexus jedinstvenog stila i tehnologije najveće uspjehe dosad ostvarivao na Američkom kontinentu, ne čudi da je potpuno nova, peta generacija premijeru doživjela u siječnju ove godine na Salonu automobila u Detroitu. Sada pred početak prodaje u Europi i ostatku svijeta, u Omanu smo sjeli za upravljač ovog pionira hibridnog pogona u visokoj klasi koji s dužinom od 5234 mm, širinom od 1900 mm i međuosovinskim razmakom od 3125 mm ponovo staje uz bok Mercedesu S-klase, Audiju A8 i BMW-u Serije 7. Postavljen na novu GA-L platformu, novi LS donosi puno bolje vozne karakteristike u odnosu na svog prethodnika. Za držanje se pak brine Lexusov "Dynamic Handling" sustav. Još jedno poboljšanje dolazi u vidu težine. Zbog korištenja lakih materijala novi LS je 90 kg lakši od prošle generacije.

Foto: Zlatko Horvat, Lexus

Što se tiče komfora, prednja sjedala nude čak 28 različitih položaja uz mogućnost grijanja, hlađenja i masaže. Putnici na stražnjim sjedalima uživat će u prostranosti, budući da ovaj LS nudi najviše prostora za noge dosad. Stražnja sjedala pritom se mogu pomaknuti do 48 stupnjeva. Treba još napomenuti kako je novi LS opremljen svim dobro poznatim sustavima sigurnosti. Osim tipičnog kućnog dizajna s karakterističnom velikom prednjom maskom i vrhunskim luksuzom u kabini gdje dominira 24-inčni zaslon multimedije, najveća je novost ispod prednjeg poklopca - 3,5 V6 twin-turbo motor od 420 KS i 600 Nm uparen s 10-stupanjskom automatikom.

Hibridna izvedba LS500h s kakvom smo krenuli na testne vožnje Sultanatom kombinira V6 motor (299 KS) koji s baterijom isporučuje ukupnu snagu od 360 KS kao i mogućnost vožnje na sva četiri kotača. Detaljniji izvještaj, sve specifikacije motora, opreme i tehnoloških novosti kao i dojmove iz vožnje potražite u idućem broju tiskanog izdanja. Cijena i start prodaje u Hrvatskoj već su poznati: Lexus LS500h u prodaju kreće u siječnju iduće godine po cijeni od 980.000 kuna do registracije.

Lexus

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. ožujak 2024 08:20