DANKE DEUTSCHLAND

ERDOGAN NALOŽIO DA SE SVI DRŽAVNI AUTI ZAMIJENE VW PASSATIMA Volkswagen je uložio milijardu eura u novu tvornicu u Izmiru i zapošljava 5000 Turaka!

 

Volkswagen grupa već je odabrala teren i ulaže milijardu eura u novu tvornicu VW Passata i Škode Superb u Turskoj.

Kao zahvalu, turski predsjednik Recep Erdogan naložio je da se kada istekne ugovorni najam sva službena vozila u njegovoj stranci koja je na vlasti, zamijene VW Passatima, javlja Bloomberg.

Premda je riječ o tek 19 automobila, a s obzirom na Erdoganov utjecaj, očekuje se kako će sva službena vozila tisuća stranačkih dužnosnika od sada biti njemačke limuzine.

Vodećih 19 stranačkih dužnosnika trenutno koristi Audijeve modela kojima ugovori o najmu istječu za dva mjeseca.

Prema izvorima iz stranke, na VW Passate će prijeći i sva ministarstva. List Sozcu objavio je podatak da je 2018. godine, pozivajući se na oporbenog političara Gursela Tekina, vlada potrošila više od 537 milijuna lira (94 milijuna dolara) na najam vozila pa nije nemoguće da sav novac ode upravo Volkswagenu.

ILUSTRACIJA / VW

Inače nova tvornica bit će smještena 40 kilometara od grada Izmira gdje tvornice već imaju i Ford, Good Year, Renault, Mercedes Trucks, Tofas i mnogi drugi, od 2022. godine će godišnje izbacivati 300.000 Passata i Superba, a zaposlit će 5000 turskih radnika.

Tvornica u Emdenu u Njemačkoj gdje se proizvodi aktualni VW Passat zamišljena je kao pogon za proizvodnju električnih VW-a iz I.D. serije.

U Turskoj na 1000 stanovnika otpada 150 automobila, a njihovo se tržište automobila ove godine u prvih sedam mjeseci više nego prepolovilo - s 481.982 prodanih prošle godine u istom periodu, brojka je pala na 212.605 primjeraka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 04:28