ŽENEVA 2011.

Ferrari oduševio FF-om, Pagani Huayrom, Alfa Romeo prikazao 4C

Iako se očekivalo da će najviše pažnje privući tri proizvođača superautomobila koji su predstavili potpuno nove modele, u Ženevi je moguće vidjeti i brojne druge zanimljive novitete

Dan nakon otvorenja Ženevskog međunarodnog salona automobila čini se kako bi ovogodišnje izdanje moglo biti najbolje dosad. Brojne svjetske premijere, najavljeni modeli i mnoga iznenađenja obilježili su salon za koji svi proizvođači čuvaju najzanimljivije automobile godine.

Iako se očekivalo da će najviše pažnje privući tri proizvođača superautomobila koji su predstavili potpuno nove modele, u Ženevi je moguće vidjeti i brojne druge zanimljive novitete. Ferrari je oduševio novim FF-om, četverosjedom s pogonom na sve kotače, a Pagani Huayrom koja je nasljednica legendarne Zonde, no Lamborghini je sve ostavio bez riječi s fascinantnim Aventadorom, novim 700 KS snažnim V12 superautomobilom.

Jedno od velikih iznenađenja i zvijezda ovogodišnjeg salona u Ženevi svakako je Alfa Romeo koji je jutros premijerno prikazao 4C, koncept laganog sportskog automobila koji već iduće godine stiže u prodajne salone. Vrlo zanimljiva studija je i Škodin Vision D koji, osim novog dizajnerskog usmjerenje, najvjerojatnije prikazuje sljedeću generaciju Octavije.

Iza Renaultovog R-Spacea krije se koncept sljedećeg Scenica, a Audijev A3 Concept prikazuje sljedeći kompaktni model koji će biti dostupan i u limuzinskoj izvedbi. Ford je iznenadio dinamičnim konceptom B-Max kojim najavljuje budući gradski monovolumen s kliznim bočnim vratima koji će biti glavni konkurent Opel Merivi. Mazdin koncept Minagi zapravo je gradski SUV CX-5 koji na tržište stiže u proljeće 2012. godine. Volkswagen je također naprosto oduševio konceptom Bulli, modernom interpretacijom legendarnog malog kombija. Toyota je doradila FT-86, studiju sportskog automobila koji u prodajne salone stiže tijekom iduće godine.

Osim koncepata, u Ženevi se ističu i mnogi serijski modeli, poput Kijinog Picanta i Rija, redizajniranog Peugeota 308, 5-vratne verzije Chevroleta Cruze, Hyundaijevog prvog premium modela i40, obnovljene Honde Accord, kabrioletske verzije Volkswagena Golfa i brojnih drugih. Mnogi međunarodni mediji slažu se da je 81. izdanje salona automobila u Ženevi jedno od najboljih, ako ne i najbolje u njegovoj dugoj povijesti.

Pogledajte fotogaleriju Ženeve 2011.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:22