SVJETSKA PREMIJERA

FOTO: BMW JE SLUŽBENO PREDSTAVIO NOVU SERIJU 4 Odvažan dizajn, mišićavo tijelo i moćni motori za napad na Audi A5 Coupe i Mercedes E- klase coupe

Nova Serija 4 jedan je od izgledom najkontroverznijih BMW modela novijeg vremena, još od ere notornog Chrisa Banglea, a proizašao je iz crtaće olovke Hrvata! Riječ je o Međimurcu Domagoju Đukecu, dizajneru svjetskog glasa koji je prošle godine postao šefom dizajna BMW-a
 BMW

BMW je upravo predstavio dugoočekivanu, možemo slobodno kazati i kontroverznu Seriju 4 jer su studija Concept 4, ali i špijunske fotografije maskiranog modela ukazivale na veliku masku hladnjaka, tzv. bubrega".

Ovo je automobili u serijskom izdanju kakav će se nuditi kupcima u salonima...

Poput prethodnika i nova serija 4 nastala je na temeljima serije 3, a uz golemu prednju masku, dodatnu razliku donose mehanička i strukturalna rješenja koja bi coupe trebali učiniti vozački zanimljivijim automobilom.

BMW

"Novi BMW serije 4 Coupé je prepoznatljiviji i sportskiji nego ikad. Cjelokupni koncept vozila koji stoji iza automobila s dva vrata - od njegovih proporcija i prilagođenih dizajnerskih značajki do prilagođavanja konstrukcije - pokazuje strogu tradicionalnu predanost vozačkom iskustvu. U središtu pozornosti je zadovoljstvo u vožnji za razliku od Serije 3 što se očitava i iz oštrijeg dizajna nego kod prethodne Serije 4.

Novi BMW serije 4 Coupé razvijen je s ciljem redefiniranja suštine užitka u vožnji u premium segmentu u srednjoj klasi. Njegova atletska pojava i ekskluzivnosti proizilaze iz tradicije coupea marke koji se sada proteže gotovo 90 godina. Optika nove BMW serije 4 Coupé odražava naglasak stavljen na dinamičnu snagu" - novu "Četvorku" opisuju u službenom materijalu za medije.

BMW

Vanjski dizajn predstavlja ekskluzivni spoj elegancije i dinamike. Izgled novog BMW-a serije 4 Coupe dovodi u prvi plan i poznati stil BMW-ovih sportskih modela s dvoja vrata, kao i novi dizajnerski jezik.

Mali broj oštrih linija i upotreba jasnih, velikodušno velikih površina spajaju se u dizajn karoserije koja iz svakog kuta odiše nenadmašnim zadovoljstvom u vožnji.

Ekspresivan i karakterističan prednji kraj pitanje je tradicije. Zaista upečatljivi izgled "nosa" BMW-a serije 4 Coupe naglašava njegov jedinstven karakter. Velika, vertikalno naglašena kutna rešetka hladnjaka ili "bubrezi" proteže se gotovo do donjeg ruba prednjeg branika.

Njegovi standardni usisnici za zrak imaju mrežastu strukturu kakvu smo već vidjeli kod M modela. Kao ključni element prednjeg kraja, velika nova rešetka pouzdano stoji u njenom središtu.

BMW

S uspravnim bubrezima povezanim u središtu, on ima dizajnersku značajku iz prošlosti tvrtke - onu koju dijeli s legendarnim klasicima marki, kao što su BMW 328 i BMW 3.0 CSi - ali u ovom slučaju moderniziran.

Tanka prednja svjetla novog BMW-a Coupe serije 4 sežu sve do lukova prednjih kotača. Potpuno LED prednja svjetla dolaze standardno, dok su prilagodljiva LED Laserlight dostupna kao opcija.

Dinamične proporcije novog BMW-a serije 4 Coupé rezultat su većih vanjskih dimenzija u odnosu na prethodnika. Duljina je porasla za 128 milimetara na 4768 mm, širina za 27 mm do 1852 mm, a međuosovinski razmak za 41 mm, na 2851 milimetara.

BMW

Visina vozila veća je za samo 6 mm, na 1383 milimetra, što automobil čini 57 milimetara nižim od novog BMW-a Sedan serije 3.

Pogled u unutrašnjost odmah daje do znanja kao je sve usmjereno na vozača, a dominiraju čisto dizajnirane površine, visokokvalitetni materijali i vozački fokusiran raspored komandi što definira vrhunski ambijent i jedinstveno unutarnje oblikovanje novog BMW-a serije 4 Coupé.

Sportska sjedala i novo dizajnirani sportski kožni upravljač isporučuju se standardno.

Foto: BMW

Razlike u odnosu na seriju 3 prisutne su i na ovjesu. Za 0,8 stupnjeva povećan je negativan nagib prednjih kotača, a trag stražnjih proširen za 23 mm. Pritom su fino podešavanje prošli prilagodljivi amortizeri, a spone ovjesa s karoserijom ojačane u potrazi za još preciznijim upravljanjem i osjećajem kontrole.

Dodatna ukrućenja na platformi CLAR koju koriste svi noviji modeli s uzdužno postavljenim motorom, posebice u stražnjem dijelu, najavljuju bolju stabilnost na pravcu, ali i uvjerljivija ispaljivanja iz zavoja.

BMW

Na tržište će "Četvorka" coupe biti lansirana u listopadu ove godine u varijanti BMW M440i xDrive Coupé sa 6-cilindarskim Twin-turbo benzincem od 374 KS, kao najsnažniji model.

Nadograđena BMW TwinPower Turbo tehnologija i blaga hibridna tehnologija motora osiguravaju veću dinamičnost i učinkovitost. U ponudi će se odmah naći i dva 4-cilindarska motora te jedan dizelaš. Riječ je o modelima 420i sa 184 KS i 430i od 258 KS dok 420d raspolaže sa 190 KS.

Tijekom 2021. godine iu ožujku gami će se pridružiti i dva 6-cilindarska redna dizelaša, a snažniji će ponijeti M oznaku.

Nema sumnje da će najsnažniji model biti zvjerka na cesti, posebice uz podršku dodatnih 11 KS koje donosi starter/generator napajan iz zasebna 48 voltne baterije koja se puni energijom otpuštenom tijekom kočenja i time dodatno iskorištena.

Mild hybrid tehnologija u sportskom programu pruža dodatni poticaj ubrzanju, poboljšava odziva gasa na podražaj papučice, a u Eco programu pomaže u smanjenju potrošnje goriva.

Kako bi silnu konjicu što bolje prenijeli na asfalt, Bavarci su ponovno posegnuli za pogonom na sva četiri kotača kojem su pridodali stražnji diferencijal s oznakom M, a sve je upakirano već proslavljenim automatskim mjenjačem Steptronic Sport s 8 stupnjeva.

Na koncu, Serija 4 odmah se može dobiti s M Sport paket Pro za vrhunski užitak u vožnji. Dizajn i oprema stavljaju fokus na dinamično zadovoljstvo vožnje dok detalji u kabini i na karoseriji zaokružuju koncept.

BMW

Opcija M Sport model dostupna je kao alternativa standardnoj specifikaciji, a sadrži značajke poput velikih usisnika za zrak na prednjem dijelu i istaknute konture stražnjeg kraja, M Sport ovjesa, 18-inčnih M aluminijskih felgi, jastučića za koljena na bočnim stranama središnje konzole... i ostali posebno dizajnirani elementi interijera.

Vanjski detalji u metalik sivoj Cerium boji stižu u M paketu što se može zamijeniti i vanjskim M Carbon paketom.

Definitivno, BMW je pokazao coupe kontroverznog stila no koji djeluje iznimno sportski i dinamično, tako da čekamo jesen kad ćemo automobil imati prilike upoznati i uživo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 07:49