AKTUALNO

FOTO: NEVJEROJATNI AUDI PB18 E-TRON CONCEPT predstavlja studiju vozačkog automobila budućnosti

 
 Audi

Na Monterey Car Weeku koji se upravo održava u Kaliforniji, Audi je predstavio električnog sportaša budućnosti PB18 E-Trona. Ono što je zanimljivo kod ovog koncepta, bez obzira na to što automobil pogone baterije, jest činjenica kako nije implementiran sustav polu-autonomne vožnje ili potpuno autonomne u perspektivi, jer je automobil namijenjen vozačkom uživanju u vožnji.

Foto: Audi

Audi PB18 E-Tron pogone tri električna motora - sprijeda snage 204 KS dok dva na stražnjim kotačima isporučuju 612 KS. U normalnoj vožnji Audijev koncept pokreću dva stražnja motora dok se po želji uključuje i prednji kad snaga sustava iznosi ukupno 818 KS kada je za ubrzanje do 100 km/h iz stajanja dovoljno tek malo više od 2 sekunde! Na sve pazi sustav Audi Torque Control Manager kao i kontrola stabilnosti kako bi se snaga na kotače prenosila u najboljem mogućem omjeru.

Audi

Baterije od 95 kWh pritom nude autonomiju od 500 kilometara prema WLTP ciklusu kako tvrde u Audiju, dok se preko punjača od 800 volti do 100 posto napune za kratkih 15 minuta. Podrška punjenju je i bežičan način pod nazivom Audi Wireless Charging ako se automobil parkira na posebno magnetsko mjesto za punjenje. Po pitanju izgleda ovaj koncept inspiraciju crpi od R18 e-tron Quattro Le Mans bolida od kojeg preuzima i kompletan ovjes. Zanimljiv je i koncept kabine, naime, može se postaviti za vozača i suvozača ili samo s jednim mjestom u sredini s upravljačem u sredini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 10:59