AKTUALNO

FOTO: NOVI MERCEDES GLE DOBIO PRVU AMG IZVEDBU! Redni 3,0-litreni šestak i električni kompresor osiguravaju 457 KS

 
 Daimler

Mercedes nam je za salonu u Ženevi pripremio mnoštvo iznenađenja. Uskoro ćemo pisati više o tome, a zasad možemo najaviti kako će jedna od zvijezdi njihovog štanda biti Mercedes-AMG GLE 53 4Matic+. Riječ je o svojevrsnom "baby" AMG modelu (budući da će vrh ponude biti model s oznakom 63 AMG) koji ispod poklopca skriva mild hibridni sklop. Naime, uz 3,0-litreni redni šest-cilindarski twin-turbo motor od 435 KS uz 520 Nm okretnog momenta tu je i EQ Boost s 48-voltnim električnim sustavom koji dodaje 22 KS uz 250 Nm okretnog momenta.

Foto: Daimler

Kako to izgleda u praksi? Moćni terenac uz ovaj pogonski sklop do stotke juri za 5,3 sekunde, dok je maksimalna brzina ograničena na 250 km/h. Spomenuta sustav EQ Boost osim veće snage eliminira turbo rupu, a krajnji rezultat je i manja potrošnja goriva. Spomenuta snaga prenosi se putem AMG Speedshift TCT 9-brzinskog automatskog mjenjača na sve kotače. Zahvaljujući zračnom ovjesu vozači će moći pirati između 5 različitih načina vožnje: Comfort, Sport, Sport+, Trail i Sand.

Što se tiče samog dizajna, u oči odmah upada Panamericana maska s 15 okomitih kromiranih okomitih linija. Riječ je o elementu koji je donedavno bio rezerviran samo za monstruozni AMG GT R, a sada ga možemo naći i u ovoj "slabijoj" AMG izvedbi modela GLE, što je među pojedinim puristima i zaljubljenicima izazvalo različite komentare. Je li Panamericana maski mjesto na ovom modelu? Iako su možda s pravom ljuti, moramo priznati kako spomenuti detalj itekako pridonosi ukupnom vizualnom dojmu i agresivnosti modela. Od ostalih elemenata ističu se pravi nastavci ispušnog sustava, kao i agresivnije dizajnirani odbojnici. U ponudi je 7 različitih naplataka veličine od 20 do 22 cola. U unutrašnjosti dobro poznata priča - impresivni povezani zasloni MBUX infotainment sustava koji koristi umjetnu inteligenciju. Novi GLE dolazi sa opcijom trećeg reda sjedala, pa je tako i u AMG izvedbu moguće smjestiti 7 osoba.

Zanimljivo je kako se vlasnicima nudi i AMG Track Pace koji pohranjuje podatke vezane uz vožnju na stazi kao i sama vremena. Ipak, sumnjamo kako će vlasnici ovog modela ići na stazu...Premijera je zakazana salon u Ženevi koji počinje 5. ožujka, a tada će biti objavljene cijene i datum dolaska na tržište.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:35