PREMIJERA U ŽENEVI

FOTO: Ovo je nova Ford Fiesta ST s 1,5-litrenim EcoBoost trocilindrašem snage 200 KS!

Novorazvijeni motor nudi i opciju deaktivacije jednog cilindra, što je prvi takav sustav na motoru s tri cilindra
 Ford

Do salona automobila nas dijeli tek nešto više od tjedan dana, a u Fordu su odlučili prije same premijere u Ženevi objaviti prve službene fotografije i specifikacije nove Fieste ST. Ispod poklopca motora tako se nalazi novorazvijeni 1,5-litreni EcoBoost trocilindraš s turbinom koji razvija 200 KS. Ubrzanje do stotke iznosi 6,7 sekundi, što je za 2 desetinke brže od prethodnika. Vozačima se nude tri načina vožnje: "Normal", "Sport" (bolji odaziv na gas i jači zvuk) i "Track" (namijenjen sportskog vožnji, isključuje sustave stabilnosti).

Foto: Ford

Ono što je posebno zanimljivo je sustav deaktivacije jednog cilindra, što je ujedno i prvi takav sustav na jednom trocilindrašu koji u rekordno malom vremenu (14 milisekundi), ovisno o potrebi, deaktivira ili aktivira cilindar. To rezultira manjom emisijom CO2 (114 g/km). Elektronički sustav stabilnosti također ima 3 načina rada, od potpune kontrole do isključivanja istog.

Najsnažnija verzije Fieste bit će dostupna u verzijama sa 3 ili sa 5 vrata. U odnosu na obične varijante, ST se ističe agresivnijim dizajnom koji uključuje drugačiju prednju masku, branike i mali spojler straga. Uz sve to, tu su i sivi 18-inčni naplatci. Unutrašnjost krase odsječeni volan i Recaro sportska sjedala koja se brinu da vozač i suvozač ostanu na svojim mjestima i prilikom dinamične vožnje. Kao i kod obične verzije, u sredini se ističe 8-inčni zaslon osjetljiv na dodir sa SYNC 3 sustavom. Za one koji žele bolji zvuk nudi se "B&O Play" glazbeni sustav. Više informacija o cijenama i datumu dolaska na tržište bit će poznato nakon ženevskog sajma...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:53