AKTUALNO

FOTO: RELIJAŠKO IME POLAKO ALI SIGURNO postaje konfekcija, ali poslovično kvalitetna. Ovo je nova Subaru Impreza za Europu

I dok je nekad srce jače zalupalo kada bi ugledali novu Imprezu, posljednjih nekoliko godina japanski proizvođač njeguje prilično konzervativan dizajn uz koji nudi mnoštvo sigurnosne opreme te se na taj način okreće novom segmentu kupaca
 Subaru

Subaru je na salonu u Frankfurtu predstavio posljednju generaciju Impreze. I dok nas je prije 10-ak godina Impreza oduševljavala dizajnom, ne možemo reći da nam srce jače zalupa kada pogledamo ovu novu generaciju. Za pogon osnovne izvedbe zadužen je 1,6-litreni boxer motor, dok će se uskoro u ponudi naći i 2,0-litrena izvedba sa 156 KS. Iz Subarua navode kako je čak 70 posto komponenti spomenutog 1.6 motora promijenjeno u odnosu na prethodnika, a snaga iznosi 114 KS. Obje verzije dolaze s posebno razvijenim Lineartronic CVT mjenjačem i poznatim simetričnim pogonom na sva četiri kotača.

Foto: Subaru

Naglasak je ovaj put stavljen na sigurnosne sustave, poput "EyeSight" sustava na koji je Subaru iznimno ponosan (više o sustavu pročitajte ovdje), adaptivnog tempomata te sustava upozorenja na promjenu trake. Nova Impreza postavljena je na novu SGB platformu na kojoj će Subaru bazirati i svoje ostale model, a koja bi prema njihovim riječima trebala poboljšati vozne karakteristike, udobnost kao i smanjiti vibracije i buku u vožnji.

Vizualne promjene u odnosu na prethodnika vezane su uz nova svjetla i nešto drugačiju prednju masku. Podnica je sada 10 mm bliže podu, a poboljšan je i koeficijent aerodinamičnosti. Ako vam se ovaj dizajn čini poznatim, to je vjerojatno zato što ste vidjeli verziju za američko tržište koja je predstavljena punih 6 mjeseci prije, na Salonu automobila u New Yorku, a koja izgleda gotovo identično. U unutrašnjosti, kao što je to već trend na tržištu, glavnu "ulogu" ima središnji 9-inčni zaslon osjetljiv na dodir uparen sa sustavima Apple Car Play i Android Auto. Cijene zasad nisu poznate, no portal Top Gear pretpostavlja da će u Engleskoj stajati oko 19 tisuća funti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 06:01