stigao DS9

FOTO: ŠTETA ŠTO SE NE PRODAJE U HRVATSKOJ! Evo što je DS pripremio kao francuski odgovor na Audi A5 Sportback i VW Arteon

 
 DS

Segment poslovnih limuzina dobila je novoga svjetskog konkurenta, a to je DS 9 iz Francuske. Baziran je na platformi Peugeota 508, koji je također relativno nedavno oduševio svijet, ali u ovom slučaju radi se o poprilično luksuznijoj i naprednijoj limuzini.

DS ovaj automobil naziva veliki sedan jer mu je međuosovinski razmak dug čak 2,8 metara, što je tek nešto manje od BMW-a Serije 5.

Francuzi tvrde da će imati i vrlo zanimljiv odabir motora, ali je za sad predstavljen tek jedan. Riječ je o 1,2-litrenom turbo trocilindrašu u kombinaciji s E-TENSE hibridnim sustavom koji će zajedno razvijati 225 konjskih snaga.

Snaga će se prenositi na prednje kotače pomoću 8-brzinskog automatskog mjenjača. No spominje se i verzija s pogonom na sve kotače koja će ići uz snažniji motor, a on bi trebao razvijati do 360 konjskih snaga. Nažalost, o toj verziji bismo trebali saznati tek kasnije.

E-TENSE hibridni sustav trebao bi značajno smanjiti potrošnju ovoga automobila. S obzirom na to da ima bateriju od 11,9 kWh, DS9 bi se samo na struji trebao moći svakodnevno voziti 40-50 kilometara.

Također, prilikom vožnje na autocesti brzinama do 135 km/h, ova luksuzna limuzina ugasit će benzinski motor i koristiti samo električnu energiju.

Uz klasičnu obaveznu sigurnosnu tehnologiju, DS 'devetka' bit će opremljena drugim stupnjem autonomije. Niz senzora uz sustav aktivnog ovjesa skenirat će sve mane na cestama te se prilagođavati kako bi vožnja bila što udobnija, a imat će i opciju Night Vision.

Interijer je uređen minimalistički i veoma luksuzno. Na velikom središnjem display-u nalazit će se većina funkcija, a ispred vozača se također nalazi digitalizirano sučelje koje će pružati sve potrebne informacije o vožnji.

DS nudi tzv. uslugu DS Inspirations koja omogućuje kupcima da unutrašnjost urede prema vlastitome ukusu, birajući različite materijale poput kože i alcantare, različitih osvjetljenja ili poneke tehnologije.

Francuski proizvođač navodi da će DS 9 stići na svjetska tržišta već sredinom ove godine, no informacije o cijenama još uvijek nismo doznali jer je domaći uvoznik PSA marki ocijenio kako DS nije presudan brend za plasman pa se u Hrvatskoj ne može kupiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 16:54