PREZENTACIJA

FOTO, VIDEO: EKSKLUZIVNO S TENERIFEA! Vozimo novi električni Nissan Leaf koji je na neviđeno već uplatilo 12.000 kupaca iz Europe

Podatak da Nissan u posljednja tri mjeseca na neviđeno svakih 12 minuta proda jedan električni Nissan Leaf u Europi vrijedan je pažnje, a naš je novinar jedini iz Hrvatske otputovao na Tenerife gdje je Nissan upriličio ekskluzivne prve testne vožnje europske verzije s realnim dosegom od 270 kilometara prema novoj WLTP normi, kakva će u lipnju stići i na Hrvatsko tržište
 Nissan

Prošle jeseni smo u Tokiju prisustvovali premijeri novog Nissana Leafa, a sve ono što je tada bilo rečeno i viđeno, sada na Tenerifeu imamo prilike iskušati. Nekoliko je važnih značajki kod ovog japanskog elekro automobila čiji je prethodnik predstavljen 2010. godine dosad pronašao čak 300.000 kupaca, a što se ponajprije odnosi na napredne tehnologije kojima automobil raspolaže i koje se odlično nadovezuju na ideju električne mobilnosti.

Nissan

Primjerice, tijekom testnih vožnji španjolskim otokom iskušali smo sustave za pomoć u vožnji ProPilot te E-Pedal, inovativnu papučicu koja osim što je zadužena za gas istovremeno služi i kao kočnica zahvaljujući čemu se Leaf može i potpuno zaustaviti kada maknete nogu s papučice. Treba ovdje spomenuti i najnapredniju tehnologiju povezivosti pa dolazimo do inteligentne mobilnosti na najvišoj razini. Prepoznali su to već i dosadašnji korisnici elektroautomobila kao i mnogo novih zainteresiranih za električnu mobilnost jer je dosad u tri mjeseca od premijere već zaprimljeno čak 12.000 narudžbi što znači da se svakih 12 minuta u Europi proda po jedan primjerak novog Leafa. I to na neviđeno!

Foto: Nissan, Zvonimir Jurčić

Po pitanju dosega s jednim punjenjem baterije novi je Leaf bitno sposobniji od prethodnika pa je tako prema NEDC normi sposoban priječi 378 kilometara, no puno je realnije 270 kilometara prema WLTP normi (grad i autocesta) u što smo se uvjerili na samoj prezentaciji. Prema istoj normi Leaf je u stanju priječi 415 kilometara u gradskim uvjetima samo s jednim punjenjem baterije. Inače, Leaf je prvi automobil homologiran prema spomenutoj WLTP normi.

Nissan

Osim na autocesti gdje smo iskušali potencijal ProPilota koji se doista lako podešava i na duljim dionicama odmara vozač, na brdskim smo pak cestama osjetili i da Leaf može ponuditi i uzbudljivo iskustvo vožnje zahvaljujući niskom težišu te za europsko tržište i europske vozače posebno podešen ovjes i direktniji upravljački mehanizam.

Novi električni motor Leafa postiže 110 kW snage (150 KS) i 320 Nm okretnog momenta dovoljnih za ubrzanje od 0 do 100 km/h za 7,9 sekundi. Time se Leaf smješta u sam vrh C-segmenta u pogledu performansi, a što se tiče punjenja baterije, od signala upozorenja do 80 posto kapaciteta (brzo punjenje – 50 kW) traje 40 do 60 minuta, a s punionicom Wallbox snage 7 kW od upozorenja do 100 posto 7,5 sati. Na kućnoj standardnoj utičnici taj proces traje 14,5 sati. Nedvojbeno, novi Nissan Leaf baca novo svjetlo na elektromobilnost, pa ostaje još samo, kada u lipnju stigne na Hrvatsko tržište, pitanje cijene koja nije još poznata te pitanje hoće li biti obećanih državnih poticaja na kupnju električnih automobila. Više dojmova iz vožnje te sve tehničke detalje potražite u idućem broju tiskanog izdanja Auto kluba…

Bioklimatsko područje na Tenerifeu

Nissan

Na Tenerifeu smo osim testnih vožnji novog Leafa imali i priliku doživjeti iskustvo električnog ekosustava u kompleksu Instituta za tehnologiju i obnovljivu energiju (ITER) s kojim se Nissan udružio, a koji je svojim dvadesetpetogodišnjim iskustvom na području strojarstva i telekomunikacije stvorio bioklimatsko područje koje pokreću obnovljivi izvori energije dobiveni pomoću vjetrenjača i solarnih panela. U tom električnom ekosustavu glavnu ulogu ima novi Nissan Leaf kao simbol Nissanove inteligentne mobilnosti, a sagrađeno je i 25 bioklimatskih kuća u kojima su novinari imali prilike boraviti tijekom prezentacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 05:54