AKTUALNO

FOTO, VIDEO: Jaguar obaranjem Guinnessovog rekorda predstavio novi mali SUV E-Pace

E-Pace se smjestio ispod većeg brata F-Pacea, a predstavljat će prijetnju modelima poput BMW-a X1 i Audija Q3...
 Jaguar

Jaguar je prošli tjedan predstavio svoj novi mali SUV pod nazivom E-Pace, i to ni više ni manje nego spektakularnim obaranjem Guinnessovog rekorda. Profesionalni kaskader Terry Grant uspio je preskočiti čak 15,3 metra i pritom zarotirati Jaguar za 270 stupnjeva. Uspješno slijetanje značilo je obaranje rekorda, a na ovaj način Jaguar je htio skrenuti pažnju javnosti na njihov novi ulazni model.

Iako je Jaguaru dugo trebalo da uđe u segment SUV-ova, ovo je sada već drugi takav model u nešto više od godinu dana, čime su pokazali da prate trendove i s ovim modelima očekuju porast broja prodanih modela. E-Pace se smjestio ispod većeg brata F-Pacea, a predstavljat će prijetnju modelima poput BMW-a X1, Audija Q3 i Mercedesa GLA.

Foto: Jaguar

Već po vanjskom dizajnu može se vidjeti kako su kao inspiracija poslužile linije modela F-Type (baš kao i kod modela F-Pace), dok u unutrašnjosti dominira 12,3-inčni zaslon s Touch Pro infotainment sustavom koji nudi napredne glasovne kontrole. Za one najzahtjevnije uz doplatu se nudi Meridian glazbeni sustav, head-up zaslon i WiFi hotspot sustav.

Što se motorizacije tiče, od dizelaša će se u ponudi naći motori snage 150 KS, 180 KS te najsnažniji, 240 KS snažan 2,0-litreni dizelaš. Pobornici benzinaca moći će birati između 2 verzije 2,0-litrenog četverocilindraša: snage 250 KS ili 300 KS. Ovisno o motorima, E-Pace je opremljen 6-stupanjskim ručnim mjenjačem ili 9-stupanjskim automatikom.

Zanimljivo je da dolazi sa stražnjim pogonom, dok pogon na sva četiri kotača dolazi uz doplatu. Tu je i niz sustava pomoći vozaču poput primjerice adaptivnog tempomata, sustava prepoznavanja prometnih znakova te sustav automatskog kočenja prilikom nailaska na prepreku. Na tržište bi trebao doći početkom iduće godine. Cijena kod nas još nije poznata, ali kao orijentir može poslužiti početna cijena od oko 28,500 funti u Velikoj Britaniji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:46