VREMEPLOV

FOTO, VIDEO: KAKVO OTKRIĆE! U Renaultu su sortirali dva kilometra polica vlastitih arhiva te pronašli zanimljive zaboravljene skica legendarnih modela

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 19.05.2020. u 14:54

Renault

 

Doba korone kad je sve stalo, višak vremena mnogima je dobro došao za veliko pospremanje. Ni Renault pritom nije izuzetak gdje su se uhvatili pospremanja vlastitih arhiva u kojima su pronađene već zaboravljene skice nekih od ikona modela koji su obilježili Renaultovih 120 godina.

 

No, što je zapravo otkriveno u arhivima Renaultovog studija za dizajn?Tijekom 120 godina duge povijesti, Renault je uspio sačuvati svoje izrazito bogato nasljeđe o čemu svjedoči sačuvana umjetnička kolekcija kao i Renault Classic kolekcija koja sadrži više od 740 modela.

 

No, svojedobno su, tijekom pregleda i inventure arhiva dokumenata koji stoji na policama u dužini od gotovo dva kilometra, otkriveni još neki dragulji, koji podrazumijevaju planove, crteže, pisma, izvještaje, oglase, postere i dizajnerske skice.

 

Inventura je odrađena u suradnji s dvojicom arhivara i popisano je više od 10 000 crteža i skica.

 

Prvi korak je bilo popisivanje crteža. Nakon faze sortiranja i upisa, arhivisti su krenuli u proces digitalizacije velikog dijela arhiva ne bi li sačuvali dokumente u skladu s aktualnim standardima i omogućili izradu kopija na zahtjev Renaultovih zaposlenika, različitih udruga, istraživača i slično.

 

 

No, tim je ubrzo shvatio da su neki od tih originala polazišne točke za stvaranje i razvoj ikona koje zauzimaju posebno mjesto u Renaultovoj povijesti.

 

Kao sastavni dio imovine kompanije, to blago predstavlja najsjajnije trenutke Renaultove povijesti i prikazuje visoko vrijedna dizajnerska rješenja i metode.

 

U videima niže pogledajte kako je bio dizajniran Renault 5 Turbo te puno toga o samim tehnikama crtanja kojima su se služili dizajneri u prošlosti. Pravi vremeplov!

 

Izdvajamo

Iz drugih medija