BAVARSKI BOMBARDER

FOTO, VIDEO: MUNJE I GROMOVI! BMW SLUŽBENO predstavio M5 s pogonom 4x4 i 600 KS

Premijera nove BMW-ove super limuzine s oznakom M5 zakazana je za skorašnji salon automobila u Frankfurtu
 BMW

Krenimo odmah s najbitnijim: novi BMW M5 raspolaže arsenalom od 600 KS i 750 Nm najvećeg okretnog momenta što postiže 4,4-litreni TwinTurbo V8 benzinac. Motor snagu na sve kotače prenosi putem 8-stupanjske automatike, a performanse su zadivljujuće: do brzine od 100 km/h iz stajanja dostaje 3,4 sekundi, a do 200 km/h tek 11,1 sekunda! Najveća brzina, očekivano, ograničena je na 250 km/h, no bez blokade s doplatnim M Driver paketom novi je M5 sprema pojuriti do 305 km/h. Najveća novost je 4x4 pogon kojeg u BMW-u nazivaju najboljim u performance segmentu.

Foto: BMW

Sustav raspolaže Active M diferencijalom i nudi niz opcija za podešavanje momenta uključujući i tradicionalni pogon samo na stražnje kotače. Po pitanju izgleda novi M5 tipičan je M predstavnik s karakterističnim aerodinamičnim dodacima i aluminijskim naplacima od 19 ili te dvostrukim završetkom ispuha s po dvije cijevi. Pritom je poklopac motora izrađen od aluminija, a krov od super lakih ojačanih plastičnih vlakana. Iza naplataka kriju se šesteroklipna kočiona kliješta sprijeda i jednoklipna plutajuća kliješta straga. Uz doplatu BMW novi M5 oprema naplacima od 20 cola te M keramičkim kočionim kliještima čime se dodatno smanjuje masa za 23 kilograma.

U unutrašnjosti se ističu M sport kožni profilirani upravljač, sportska sjedala presvučena najfinijom Merino kožom te dodaci od aluminija. Da pogon na sve kotače nije donio i veću masu svjedoči brojka od 1855 kilograma koliko teži novi M5, što je bitno manje od mase modela na odlasku. Narudžbe za novi BMW M5 kreću od rujna u Njemačkoj i to po početnoj cijeni od 117.900 eura dok se prve isporuke očekuju na proljeće iduće godine.

S početkom lansiranja BMW je odmah za dodatnih 19.500 eura ponudio malu seriju M5 od 400 primjeraka u Frozen dark crvenoj boji sa zatamnjenim vanjskim aluminijskim detaljima, posebnim 20 colnim alu naplacima i klavirskim lakom umjesto aluminija u unutrašnjosti, a svaki će primjerak dobiti i i vlastitu pločicu s rednim brojem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. ožujak 2024 13:13