KLASA ZA SEBE

FOTO, VIDEO: NAPOKON PREDSTAVLJEN LAMBORGHINI URUS, super-SUV visokih performansi snage 650 KS!

 
 Lamborghini

Dugo čekanje je napokon okončano! U Sant'Agati Bolognese, naime, večeras je svečano skinut pokrov s konačne, serijske izvedbe super-SUV-a Urusa koji je još prije pet godina pokazan u konceptnoj izvedbi. Sudeći prema konačnom izgledu jasno je kako je serijski model preuzeo brojna rješenja s koncepta, od forme do detalja koji nepogrešivo ukazuju na to kako je ispred nas jedan Lamborghini. Serijski Urus tako u duljinu mjeri čak 5,1 metar, širok je 2 metra i visok 1,63 metra, dok razmak između osovina iznosi raskošna tri metra. Ispod poklopca se nalazi 4,0-litreni Twin-turbo V8 benzinac koji isporučuje monstruoznih 650 KS i 850 Nm najvećeg okretnog momenta.

Foto: Lamborghini

Stroj je uparen s 8-stupanjskom ZF-ovom elektro-hidraulično kontroliranom automatikom koja snagu isporučuje na sva četiri kotača, s raspodjelom momenta u omjeru 40/60 na prednju i stražnju osovinu, s maksimalnih 70 posto na prednju te najviše 87 posto na stražnju, ovisno o biranom režimu vožnje. Upravljanje svim kotačima pak preuzeto je s modela Aventador, a performanse su ubojite za jedan SUV: Urus s uključenim launch controlom stotku iz stajanja hvata za 3,59 sekundi dok najveća brzina iznosi 300 km/h.

Lamborghini

Kao osnova za Urusa je poslužila kućna MLB platforma VW Grupe na kakvoj već voze Bentley Bentayga, Audi Q7 i novi Porsche Cayenne, a ukupna masa „Rambo Lamba“ iznosi 2154 kg što je nešto manje od bratskog Porsche Cayennea Turbo. Usto, Urus, kako navode iz Lamborghinija, dolazi na najvećim kočnicama na svijetu, s golemim 17,3 colnim karbon-keramičkim diskovima s desetero klipnim kočionim kliještima sprijeda.

Lamborghini

U ponudi će se naći aluminijski naplaci od 22 i 23 cola s unificiranim Pirelli P Zero gumama izrađenim specijalno za Urus. Unutrašnjost stilom slijedi vanjski izgled s puno korištenja oštrih rubova pri dizajniranju,a tu je su crveni prekidač za pokretanje, te očekivano, kućna digitalna TFT instrumentna ploča. Vozač pritom na izbor ima nekoliko režima za vožnju koji se također biraju putem prekidača - Strada, Sport, Corsa, Sabbia (pijesak), Terra (Off-Road) i Neve (snijeg). S obzirom na to da je riječ o SUV-u četverosjedu evo i jednog sasvim praktičnog podatka: obujam prtljažnik iznosi 616 litara, a preklapanjem stražnje klupe raste do maksimalnih 1596 litara. Poznata je i cijena koja u Europi iznosi 171.500 eura, plan proizvodnje je 3500 primjeraka godišnje, isporuke počinju idućeg proljeća, a s početkom 2019. godine osim postojećeg motora stiže i plug-in verzija istog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 21:38