PREMIJERA

FOTO, VIDEO: NAPOKON UZBUDLJIV AUDI Predstavljen elegantno oblikovan novi A7 Sportback krcat najnovijom tehnologijom

Prvia generacija Audija A7 donijela je svjež vjetar na automobilsko tržište, a tako atraktivan poput hathback velike limuzine nije bio niti jedan drugi Audi. Novi A7 Sportback predstavljen večeras u Ingolstadtu uz atraktivan dizajn nudi i mnoštvo tehnologije pa se tako vozaču nude čak 39 sustava pomoći. Prodaja kreće u veljači iduće godine, a cijene na njemačkom tržištu kreću od 67.800 eura
 Audi

Auto klubov reporter Vedran Flajnik u Ingolstadtu je uživo svjedočio premijernom otkrivanju nove Audijeve elegantne krstarice
Auto klub
Auto klubov reporter Vedran Flajnik u Ingolstadtu je uživo svjedočio premijernom otkrivanju nove Audijeve elegantne krstarice

Audi je novinarima pompozno predstavio novu generaciju Audija A7 Sportback. Dizajneri su inspiraciju potražili u konceptu Prologue, što je rezultiralo iznimno agresivnim i atraktivnim dizajnom. Na prednjem dijelu A7 preuzima novi dizajnerski smjer Audija kakav smo vidjeli na novom modelu A8. Ipak, najviše se govorilo o stražnjim spojenim svjetlima s 13 vertikalnih segmenata koja izgledaju prilično futuristično, a mnoge su odmah podsjetila na ona s Bugatti Chirona.

Foto: Audi

Tu je i integrirani stražnji spojler koji se podiže pri brzinama većim od 120 km/h. Kupci će moći birati između klasičnog i zračnog ovjesa, dok će oni koji su željni sportske vožnje moći odabrati i sportski ovjes koji spušta automobil za 10 mm. Za što bolje vozne karakteristike A7 je opremljen i sustavom "Dynamic all-wheel steering" koji zakreće stražnje kotače (do 5 stupnjeva).Automobil je postavljen na MLB Evo platformu, a međuosovinski razmak povećan je za 10 mm u odnosu na prethodnika. U Audiju ističu kako će zbog toga najviše profitirati putnici na stražnjoj klupi.

Audi

U unutrašnjosti su se njemački dizajneri također odlučili na futuristični pristup, pa je tako kabina očišćena od bilo kakvih prekidača, a glavnu ulogu preuzimaju dva velika zaslona osjetljiva na dodir: prvi je 8,3-inčni i nalazi se odmah do središnjeg grebena, a putem njega vozač može kontrolirati funkcijom klime i sustavima poput start/stop i lane assist, dok se na središnjem može upravljati navigacijom, postavkama automobila, glazbenim sustavom...Uz to, vozač ispred sebe ima sada već poznati Audijev 12,3-inčni virtualni kokpit. Za ljubitelje dobre glazbe u ponudi je Bang&Olufsen glazbeni sustav.

Novi A7 krcat je tehnologijom, pa se tako vozačima nudi čak 39 sustava pomoći koji olakšavaju vožnju. Najveća novost je sustav "Audi AI" koji uz pomoć kamera i senzora automatski manevrira na parkiralištu i olakšava posao vozaču koji može pokrenuti sustav i preko mobilne aplikacije. Novi A7 sa svim sustavima pomoći broji 5 radara, 5 kamera te 12 senzora i lasera.

Kupcima će na početku na raspolaganju biti 3,0-litreni turbobenzinski TFSI V6 motor koji razvija 340 KS uz 500 Nm okretnog momenta uparen sa 7-stupanjskim S tronic automatskim mjenjačem i Quattro pogonom na sve kotače. Ubrzanje do stotke tako traje 5,3 sekunde, dok je maksimalna brzina ograničena na 250 km/h. Naravno, vrlo brzo nakon lansiranja u ponudi će se naći i ostali benzinski i dizelski motori. Pritom će svi motori imati svojevrsan hibridni sustav (MHEV). Uz to, svi modeli imat će novu nomenklaturu o kojoj možete pročitati ovdje. Prodaja kreće u veljači iduće godine, a cijene na njemačkom tržištu kreću od 67.800 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 06:51