PREMIUM KOMPAKTNA LIMUZINA

FOTO, VIDEO: NOVI MERCEDES A-KLASE SEDAN, osim što sjajno izgleda ima najniži koeficijent otpora zraka na svijetu među serijskim automobilima!

 
 Mercedes

Nakon kompaktne A-klase Mercedes je danas pokazao prve fotografije sedan izvedbe s četverim vratima. Premda su se u Stuttgartu odlučili za naziv Sedan, sudeći prema iznimno atraktivnom i dinamičnom izgledu riječ gotovo pa o coupeovskom modelu s četverim vratima, ili „malom CLS-u“. U klasi će snage odmjeravati s Audijem A3 Sedan i BMW-om Serije 1 Sedan (za sada zamišljen tek za kinesko tržište), a osim što osvaja izgledom, novi Mercedes A-klase sedan ima što ponuditi i što se tiče prostranosti te posljedično komfora. Dimenzija iznose 4549/1796/1446 mm, međuosovinski razmak iznosi 2797 mm, dok je prostor za glave putnika straga u samom vrhu klase. Usto efektivni prostor za noge putnika na stražnjoj klupi iznosi 8,6 cm. Iz Mercedesa pritom naglašavaju i da je bitno olakšan pristup stražnjoj klupi što je kod modela CLA bilo jako kritizirano.

Prtljažnik ima kapacitet od 420 litara i projektiran je za praktičnost. Otvor prtljažnika je vrlo velik sa širinom od 950 mm i dijagonalom od 462 mm između brave poklopca i donjeg ruba stražnjeg stakla što omogućuje jednostavan utovar i istovar većih komada prtljage. Već poznat iz A-klase kompakt, potpuno samostojeći kokpit dostupan je u tri izvedbe: s dva 7-inčna zaslona (17,78 cm), s jednim 7-inčnim i jednim 10,25-inčnim (26 cm) zaslonom i s dva 10,25-inčna zaslona. Nova A-klasa uključuje najnovije sustave pomoći u vožnji s kooperativnom podrškom za vozača, osiguravajući joj najvišu razinu aktivne sigurnosti u ovom segmentu s funkcijama preuzetima iz S-klase. A-klasa po prvi put u određenim uvjetima vožnje može voziti poluautonomno. Kako bi to učinila, nova A-klasa orlovskim pogledom nadgleda situaciju u prometu: poboljšani sustav kamera i radara omogućuju joj da vidi do 500 m ispred vozila.

Foto: Mercedes

A-klasa za pomoć također koristi podatke s karte i navigacijskog sustava. Na primjer, Active Distance Assist DISTRONIC kao dio Driving Assistance Package moći će pružiti podršku vozaču u raznim za rutu specifičnim situacijama te prediktivno i praktično namjestiti brzinu, npr. prilikom ulaska u zavoj, križanje ili kružni tok. Također su tu, na primjer, Active Emergency Stop Assist i intuitivno razumljivi Active Lane Change Assist sustav. Nova A-klasa standardno dolazi s proširenim Active Brake Assist sustavom. Ovisno o situaciji, ovaj sustav može učinkovito umanjiti posljedice stražnjeg sudara sa sporim, usporavajućim i zaustavljenim vozilima te čak s pješacima i biciklistima, ili ih u potpunosti spriječiti. Active Lane Keeping Assist (također dio standardne opreme) sustav jmože upozoriti vozača vibracijama u upravljaču ako vozilo nehotično počne izlaziti iz vozne trake pri brzinama između 60 i 200 km/h. PRE SAFE PLUS sustav pak prepoznaje vjerojatni stražnji sudar.

Mercedes

Ako opasnost od sudara ne prestane, sustav također može aktivirati kočnice vozila koje miruje, čime se minimizira rizik od ozljeda zbog sprečavanja trzaja prema naprijed uzrokovanog stražnjim udarom. Po pitanju izgleda i paketa opreme A-klasa Sedan može dodatno srediti opremama Style, Progressive i AMG Line, Night paketom, kao i dodatnom opcijskom opremom. Kuriozitet: nova A-klasa Sedan iskorištava povoljne uvjete koje osigurava njen dugačak stražnji kraj kako bi bila još bolja od već primjerne A-klase u hatchback izvedbi (Cd vrijednost od 0,25). S vrijednošću Cd = 0.22, novi limuzinski model izjednačava originalni svjetski rekord modela CLA Coupé. Zahvaljujući prednjoj površini od 2,19 m², manjoj nego kod modela CLA, nova A-klasa Sedan ima najniži koeficijent otpora zraka od svih velikoserijskih vozila na svijetu. Od motora na početku prodaje ove jeseni biti će dostupni modeli A200 od 163 KS i 250 NM uparen sa 7G-DCT mjenjačem s dvije spojke te A180d od 116 KS i 260 Nm uparen također sa 7G-DCT mjenjačem s dvije spojke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 05:32