AKTUALNO

FOTO, VIDEO: PREDSTAVLJEN ROLLS-ROYCE CULLINAN, najluksuzniji SUV na svijetu!

 
 Rolls-Royce

Rolls-Royce je upravo objavio službene slike i specifikacije njihovog prvog SUV-a. Model je dobio ime Cullinan (prema dijamantu), a predstavlja najluksuzniji SUV na svijetu s kojim britanski proizvođač namjerava pomrsiti račune prije svega Bentley Bentaygi, ali i Lamborghiniju Urusu pa i Rangeu Roveru. Plemstvo, nogometaši i njihove žene, bogati naftaši i ostali vjerni klijenti Rolls-Roycea jedva će dočekati parkirati ovaj SUV u svoje dvorište. Kako navode čelni ljudi marke, upravo su njihovi klijenti inicirali proizvodnju SUV modela koji su sve popularniji na tržištu u svim cjenovnim razredima.

Pa krenimo redom, Cullinan je postavljen na novu platformu koju koristi i novi Phantom, a ispod poklopca se nalazi 6,75-litreni V12 motor od 571 KS i 850 Nm okretnog momenta. Podaci o ubrzanju nisu objavljeni (ali nisu ni bitni, budući da to nije stavka koju će vlasnici gledati). Ali zato će ih zanimati luksuz i udobnost u vožnji, a te stavke su besprijekorne. Cullinan naime raspolaže podesivim zračnim ovjesom čiji elektronski mozak u vožnji u svakoj sekundi odrađuje milijune kalkulacija i reagira na upravljanje, ubrzanje i radare automobila. U Rollsu ističu kako se tako postiže osjećaj "vožnje na čarobnom tepihu".

Foto: Rolls-Royce

Cullinan izvana izgleda moćno i masivno, a to potvrđuju i brojke: dugačak je 5,34 metra, širok 2,16 metara dok međuosovinski razmak iznosi gotovo 3,3 metra! To znači da će vozač i putnici moći uživati u maksimalnom komforu i prostranosti. Kupci će moći odabrati izgled stražnjih sjedala budući da je u ponudi klasična stražnja klupa (Lounge seats) ili luksuznija varijanta s dva sjedala straga (Individual seats). Cullinan je ujedno i najpraktičniji Rolls-Royce ikad proizveden, pa tako uz preklapanje stražnjih sjedala (prvi put u Rollsu) prtljažnik povećava sa 600 litara na čak 1930 litara. Uz to, za lakši ulazak ali i utovar stvari luksuzni SUV se u mirovanju spušta za 40 mm. Još jedan zanimljiv detalj su sjedala na razvlačenje koja su skrivena u prtljažniku, a koja će biti korisna prilikom izleta u prirodu.

Rolls-Royce

Iako je Cullinan stvoren za prolaske po neprohodnom terenu, vjerujemo kako će većina njih ipak biti vožena po asfaltiranim putevima. Očekivano, sva sila dostupne tehnologije za sigurnost kod novog Cullinana je dostupna serijski, aktivnog tempomata, raznih sustava upozorenja za pješake i ostala vozila u prometu, sustav upozorenja za mogući sudar, sustav kamera koji pokriva 360 stupnjeva oko vozila...

Izvana se ističe s velikom kromiranom rešetkom hladnjaka poviše koje je smješten znak Spirit of Ecstasy, a tu su i nova LED svjetla slična onima s novog Phantoma. Stražnji dio izgleda otmjeno, a neke će vjerojatno podsjetiti na Range Rover. Izvršni direktor Rolls-Roycea jasno je napomenuo kako je Cullinan "razina iznad ostalih, pravi luksuzni SUV i autentični Rolls-Royce. Bentayga se može zadovoljiti s drugim mjestom". Pritom je naravno mislio na činjenicu da se Bentayga vozi na platformi Audija Q7. Naravno, ovakav luksuz ima i svoju cijenu, a ona bi trebala biti oko 275 tisuća eura bez dodatne opreme...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:09