AKTUALNO

FOTO, VIDEO: SVJETSKA PREMIJERA novog Škodinog SUV-a Karoq u Stockholmu

Čelnici Škode u glavnom gradu Švedske pompozno su predstavili novi kompaktni SUV Karoq koji zamjenjuje dosadašnji Yeti i koji će se na tržištu naći od jeseni s pet motora
 Škoda

Škoda ne prestaje s iznenađenjima u SUV segmentu. Nakon velikog SUV-a Kodiaq sa sedam sjedala, Česi su jučer na svjetskoj premijeri u Stockholmu predstavili novu SUV uzdanicu. Novi model o kojim smo već pisali više puta se zove Karoq premda na istoj platformi kao i Kodiaq, broj je manji SUV, a samim time i kompaktniji te pristupačniji. Zahvaljujući dimenzijama (dužina 438 cm, visina 160 i širina 184 cm) novi Karoq djeluje sportskije i mišičavije od Kodiaqa premda s njim dijeli tipične elemente dizajna, što je uočljivo posebice na izvedbi prednjeg kraja s masivno izvedenim poklopcem motora, odvojenim opcijskim diodnim dnevnim svjetlima, crnom maskom hladnjaka motora, kao i mišičavim blatobranima. Straga se pak jasnije primjećuje diferencijacija u odnosu na Kodiaqa s originalno oblikovanim svjetlosnim sklopovima i malenim spoilerom iznad stražnjeg stakla.

Foto: Škoda

Uz ponudu naplataka od 16 do 19 cola ovisno o opremi, nasljednik modela Yeti može djelovati vrlo sportski, oku privlačno, pa čak i skupo. Premda fotografije unutrašnjosti još nisu dostupne, Karoq će biti prva Škoda s digitalnom instrumentnom pločom, a u ponudi će se naći i elementi opreme poput grijanog upravljača, grijana prednja i stražnja sjedala, LED ambijentalno osvjetljenje, bežični punjač mobitela kao i Infotainment sustav kompatibilan s androidima i Apple uređajima. Po pitanju prostranost Česi obećavaju puno prostora u kabini te prtljažnik od 512 litru obujma u osnovnom obliku koji preklapanjem stražnje klupe raste do 1630 litara. Ako vlasnicima Karoqa ni to ne bi bilo dovoljno, stražnja se klupa može u potpunosti izvaditi do maksimalnog tovarnog kapaciteta od 1810 litara.

U motornoj ponudi pak na raspolaganju će biti pet motora: benzinski 1.0 TSI od 115 KS i 175 Nm, 1.5 TSI od 150 KS i 250 Nm te dizelski 1.6 TDI od 115 KS i 340 Nm kao i dvolitreni TDI od 150 i 190 KS. Većina motora pritom će biti povezana sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačima ili 7-stupanjskim DSG-om s dvije spojke, dok će kod snažnije motoriziranih izvedbi biti dostupan s pogonom na sva četiri kotača. Po pitanju sigurnosti novi će Karoq biti opremljen cijelim nizom sustava za vožnju poput pomoći kod parkiranja, sustav za održavanje u voznoj traci, detektorom vozila u mrtvom kutu, sustavom za upozorenje na mogućnost sudara sa zaštitom pješaka... Na koncu, Škoda se definitivno i u SUV klasi, sada s dva modela, nameće kao jedan od zanimljivijih predstavnika, a premda nam se dosadašnji Yeti jako sviđao, nema razloga da od kraja godine ne prihvatimo i novi Karoq koji će se suprotstaviti modelima poput Seata Atece, Nissana Qashqaija, Forda Kuge ili Suzuki Vitare.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:23